In the name of ALLAH.. The Most Gracious and Most Merciful

I seek Your refuge from grief and distress, old age and laziness, miserliness and cowardice. I seek Your refuge from the burden of being in debt and from being overcome by men. Aamiin.

Monday, August 22, 2016

cara bayar ptptn guna kwsp

assalamualaikum w.b.t.

dear diary

dekat facebook, sya suka baca pasal issue ptptn ni tapi sya tak pernah komen. termasuk la kalau ada kawan-kawan yang post @ share post pasal ptptn, sya rasa so far sya tak pernah comment lagi. sebab sya perasan, ptptn ni macam issue sensitip pada setengah orang.

dulu hot pasal nak mansuh kan ptptn. sampai budak-budak universiti sanggup tidur dalam khemah, berarak usung sepanduk, mintak ptptn dihapuskan. sya setuju part yang nak mintak free education, lower kan interest, tak payah ada tuition fees yadayada, but mansuh ptptn? habis budak-budak dari kampung, orang-orang susah, nak study macam mana??

teringat dulu masa sya study, perit kot awal-awal sem takde laptop. terpaksa buat muka tebal pergi semua lab computer, tumpang buat assignment. bila lecturers dah masuk @ class dah start, pindah lab lain pulak. kalau lab yang bukak malam-malam, terpaksa tebal muka tanya sorang-sorang "lama lagi tak? lepas ni saya ye"
(buat muka paling sweet. alhamdulillah... berjaya. hahahahahhaha. guro2..)

bila duit ptptn masuk je, first thing sya beli - laptop.
ya allah.. indah nya dunia ada laptop. terus dapat first class.
hahahhahaha
(malas nak cerita panjang. kita buat kesimpulan macam tu jek, boleh? hahahaha)

tu belum masuk dengan duit ptptn tu la bayar duit buku, buat belanja makan, bayar duit yuran kelab, buat belanja time outing, yang kena duduk luar tu jangan cerita la, sewa rumah, bills, etc. semua dari ptptn.

so sya suka ptptn.
sya sokong ptptn. sya rasa thankful ada ptptn.
sya tak suka orang tak bayar ptptn pastu nak melenting. patut nya tak bayar diam-diam, jangan cerita kat orang. ni tak, kat facebook bukan main lantang marah ptptn sebab amik duit dia. tak ke secara tak langsung kita announce pada dunia yang kita tak bayar hutang?

latest sya terbaca yang tak bayar ptptn sekarang dah tak kena listed dalam ccris lagi kan.
ok la tu..
mane taw pasni interest pulak dah takde.
kan kan..

ok, sya nak share cara-cara nak settlekan hutang ptptn guna kwsp.

sya copy dari nazri nasir. saja taknak edit. hehehehe

------------

Disini saya sharekan langkah-langkah yang perlu anda lakukan untuk settle PTPTN ni. Moga bermanfaat :

1) Aktifkan i-akaun di kiosk KWSP 
2) Register i-akaun di laman web KWSP
3) Print Out Penyata terkini di kiosk KWSP
4) Pergi ke cawangan PTPTN dan 
5) Cakap nak settle hutang tertunggak pakai KWSP akaun 2.
6) Pegawai PTPTN akan uruskan pembayaran
7) Dalam 1-2 minggu KWSP akan call untuk pergi cawangan KWSP dan buat thumbprint.
8) KWSP akan uruskan selebihnya
9) Selepas dalam 1bulan hutang PTPTN akan settle.

credit to : nazri nasir

------------

ok, harap membantu.

akhir kata, terima lah serangkap dua kata dalam versi gambar.









ok bye (dato aliff syukri)


8 comments:

  1. abah kite suka ptptn sbb katanya kalau xde ptptn dia xmampu la nak hantar anak2 dia belajar sampai universiti

    ReplyDelete
  2. thanks for sharing :)
    follow here #305
    follow back and keep in touch <3

    ReplyDelete
  3. siqah pun dah buat bayar ptptn guna kwsp. Sedih tengok akaun ke2 dah tiada duit, haha, tapi dalam masa yang sama happy sebab dah bayar hutang. Hutang wajib dibayar.. Banyak tolong ptptn dulu masa kita belajar ๐Ÿ˜Š

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. xpe.. kwsp tu boleh kumpul balik. hutang buat ape kumpul. huhuhuhu. debt free. ayuh!!

      Delete
  4. Saya bayar PTPTN guna JomPAY melalui CIMB Clicks tanpa caj.

    Boleh refer link bawah ni.

    Bayar PTPTN tanpa caj melalui JomPAY

    ReplyDelete
  5. Nak tanya, kalau kwsp account 2 tak cukup nk cover tunggakan ptptn mcm mane ea? Tunggakan tu boleh minta kurang ke? Means bayar separuh dulu ke?

    ReplyDelete