Followers

In the name of ALLAH.. The Most Gracious and Most Merciful

I seek Your refuge from grief and distress, old age and laziness, miserliness and cowardice. I seek Your Refuge from the burden of being in debt and from being overcome by men...

Aminn..

Thursday, January 17, 2013

Inspiration : Design Baju Nikah (Simple)

Dear Diary

Sya plan untuk nikah nak buat simple giler. If possible nak avoid lace and beads. So google sana sini, dapat la few designs yang Sya quite suka.

Jom cuci mata~

Basically design nya macam ni. Baju corak-corak, kain plain. Simple kan? macam baju raya! hehe

Tapi nak ada bow/ribbon kat belakang! Comel kan??

Ni cantik jugak tapi macam nak sama ngan baju tunang. Takmo ah! Hoho
Tapi suka button ngan bow kat belakang tu =)

Haa.... Sya suka sangat baju nih. Nampak simple jek. Macam baju gi mengaji masa kecik-kecik. Hikhik. Ingat nak cari baju corak-corak camni. Ngeeee

Ni pon cantek. Tapi macam untuk orang kurus jek! uhukkk
Baju tu lace kan?? takmo.takmo. huhu

Ni antara design favourite Sya. Nampak macam comfortable kan..? =)

Peplum. Tak pernah try sebab takut nampak gemok. Tapi best sebab kalau buat labuh sikit boleh cover asset. So takde la segan bila nak duduk bersimpuh kan.. Lambak kan saja lemak tu tanpa perlu control2. Chewahh

Wedding lambat lagi (Dec). So ingat nak tempah baju bulan Aug - after raya. Sebab taw, raya mesti Kak Fara busy buat baju! Ngeeeee

p/s: actually nak baju nampak kurus tak kisah design apa pon. hehehe

55 comments:

  1. semuanya cntik sya....jgn pening2 erk....
    tak sabar nnt nk tengok baju sya time wedding nnt...hehehe....
    tempah awal senang nnt tak der bz... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. xLeh tempat awaL dear. badan turun-naek dengan selambe nye. hoho. tunggu steady duLu.chewahh

      Delete
  2. Sya...comel!!!Suke jgk kalau ade ribbon besar kt belakang cmtu.Wahh...less is more aite.Idea menarik.Hehe.Baju no 6 tu mcm sweet je sya.Memang nampak comfortable.Jalur ke bawah tu pon boleh bg efek kurus tu. :)

    ReplyDelete
  3. cantik2 bajunya sya. dah rambang mata nak tengok. MUAHAHAHAHA...


    *nanti nana buat tutorial pakai shawl tu eh. eh, ada org nak tengok ke??? =='

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saye La tu yg nak tgk! hehehe

      nak yg pLg sng paham. tutorial blog laen cm xpaham la. pegang pin, pegang ujung shawl, skaLi siap. kejadah cenggituh! ops. maaf. ter-emo! hohoho

      wat taw! ngeeee =)

      Delete
  4. cantiknya.. anna suka yang second last..

    ReplyDelete
    Replies
    1. same La kiteee...!! looks comfortable kan =)

      Delete
  5. yg bow tu sume design come from buttonmybuttons kan..fadh pown suke design diorg..ekslusif !

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah. button my button. aLamak. Lupe credit La. adoi.. credit kt comment je La.

      *pics courtesy button mu button, cosry label, jovian mandagie*
      wola. naseb xwat citation jek. hehehe

      Delete
  6. cantik...ade cik mah tgok kat majlah pengantin...xde lace pun...n beads...tp still cantik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks Cik Mah. harap2 seswai La time nikah nnti. ngeeee

      Delete
  7. Sya!!! semua disgn kat atas sangat chantek n simple :) WE suka btol yang ada button n bow tu...comell~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. comeL kan? nih yg rs cm confirm nk buat bow nih! hehe

      Delete
    2. hehehe comel loteyyy la Sya! hehe kalau WE mesti stress nak pilih ekekeke

      Delete
    3. Sya belom stress sbb wed Lmbt Lg. Ngeeee =p

      Delete
  8. semua cantikkkkkk

    nk amik designn ni nak buat baju raya lah.hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. aLa..jgn La..nnti baju nikah kite same ngn baju raye ct! uwaaa..

      hehehe. wat La. Sya pon ingt ps nikah nak recycle bLk time raye. hehehehe

      Delete
  9. dah lama teringin nak buat peplum laa.. hmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila sila.. org kurus rugi xbuat peplum! gune Lah kekurusan yg ade sebaik mungkin ye. hehehe

      Delete
  10. semua cantik. kalau nak baju nampak kurus maybe u kene carik kain yg jenis flowy so baju nampak jatuh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..plan nk consult ngn tailor br cr kaen. sbb mmg zero bab2 kaen nih. huhu

      Delete
  11. sya cantiknye semue, nak buat baju raye macam design kat atas tu la.. mengada kan..hehe peplum pun comel.. sya try dulu, belum cube belum tau.. dija pun tak kurus pun selambe je nak ikot trend konon, nak pakai peplum hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorang lagi pkai baju raye same ngn baju nikah Sya.. haha

      orait je Dija. Sya nk bj nikah cmni pon sbb nk bg evergreen sket. hehehe

      Delete
  12. suka jugak yg 2nd last tu..
    sape lah boleh jahitkan mcm tu utk saya... muahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpyh tempah pon xpe. yg ready made pon byk je.tnggu nk raye nnti, confirm byk choice esp peplum. hehe

      Delete
  13. hi thanks follow schaze :)
    btw both of us hv persamaan
    which is B2B.hihi
    btw, i prefer the 5th picture
    sbb i buat baju mcm tu nnt :p

    p/s: i also tak mau lace or any beads. suka simple je :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ker? haa..nnti boLeh La tgk cmne Syazana wat. Sya blur2 g esp tang fabric. xtaw kaen jenis ap yg seswai

      Delete
  14. cantik...MGG pun takut pasal baju ni..xnak nmpk gemuk..huhuhuhu

    ReplyDelete
  15. sukaa tengokkk yang ada ribbon tu.. chantikkk.. alaaaa dah kawennn.. hihihihi

    ReplyDelete
  16. Terai combine puplem plus ribbon kt blkng. Mmg omey..hihi

    ReplyDelete
  17. Cik Pia pun xsuka peplum...... tp, dress yg sya kata pergi mengaji tu cantikkkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha..kan? simple+nmpak decent gitew. chewah

      Delete
  18. sya ni fanatik dgn bow ye?? hehehe
    anyway..adorable! hik2..
    belum cube belum tau, dh pakai kat badan mana tau npak lagi adorable ke? egegege ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahahaha. fanatik ngn bow?
      ni br nk try yang. 1st attempt. bLom fanatik lagik! hikhikhik. kLw ps try OK, maybe fanatik kot. hehehehe

      Delete
  19. linda suke baju yg gambar no 5 tu,,,simple tp nmpak cantik sgt. Linda rase kalo berisi sikit pun still nmpak cntik pkai bju design mcm tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ker? maybe kene wat labuh sket La kan.. huhu

      Delete
  20. sya : u tak suka lace ke? i love lace so much! hahaha tapi design atas tu sume cantik espyg kaler pink belacan+lace in black! luv it!

    ReplyDelete
    Replies
    1. suke lace.

      tp tunang aritu da pkai lace, reception of cs lace kan, so nikah ubah angin sket La. ngeeee =)

      Delete
  21. sya sya sya ! alyn suggest pakai kurung modern :D okayy with bow at the back mmg comel. hehe bajuu tunang alyn mmg sebijik copy design buttonmybuttons ni :D

    ReplyDelete
  22. cantik!! sya wat la design cm warna kcg merah tu.. sgt simple.. tp flowy.. nmpk cam lembut je.. kompem pengantin nampak ayu+lembut.. ekekekke

    ReplyDelete
    Replies
    1. warna kacang merah?? yg mane satu Aizu? adoi..

      Sya wat colour pink kot. sbb theme maybe pink (maybe yg xtahan tu! huhu)

      Delete
    2. pic no 6 tu dear.. nk kate pink, cm bkn.. tu maen taram je wane kcg merah.. hahahah... flowy, sgt cntk :)
      p/s: buleh sy jd pengapit cik? but provide baju flowy gitu tau... hahaha.. perasaan sungguh!

      Delete
    3. hahahaha. Sya kt perak. sanggop turun?? =p

      tp kLW pengapit pon Sya bg kaen jek. budgte ketat! hahahaha

      Sya tgh pk Lg nih. maybe nk wat cm2 kot. sbb nmpk cm senang nk gerak jek =)

      Delete
  23. yg kaler pink cam ade belt tu cantik sangat kalau buat nikah!hehee

    rasanya nikah tak sesuai pakai baju bercorak.hehe

    tp design peplum..boleh nampak kurus dear.very the cantik jugak!hee

    ReplyDelete
  24. Hai..Jemput view n follow di http://rinoalytionista.blogspot.com/ Boleh tgk koleksi Peplum Blouse 2 Layer pd harga serendah RM49..!TQ

    ReplyDelete