In the name of ALLAH.. The Most Gracious and Most Merciful

I seek Your refuge from grief and distress, old age and laziness, miserliness and cowardice. I seek Your refuge from the burden of being in debt and from being overcome by men. Aamiin.

Thursday, January 17, 2013

Nikah dalam masjid jadi issue

Dear Diary,

Sya memang plan nak buat majlis nikah dalam masjid. After majlis, ada buat makan-makan sikit dekat rumah.

Tapi bile google sana sini tentang majlis nikah kat masjid, ada banyak pulak info tentang issue nikah dalam masjid. Adoii..

Semua benda jadi issue sekarang ni. tu belom campur issue ASB lagi (Sorry. lari topic)

Honestly, kita kalau boleh nak everything smooth. Nak majlis berkat. Tapi kalau ada issue kata tak boleh nikah dalam masjid, berderau gak rasa. Cuak! Huhuhu

Siap ada debate lagi. Those yang confident kata nikah dalam masjid tak boleh pon hebat. Bagi fatwa, kata bukan sunnah rasulullah . Yang bangkang lagi hebat, mintak hadis suruh prove kan. Wahhh.. Battle cengginih Sya memang angkat tangan dulu. Surrender! Hoho

Last nya Sya yang confused..! Nak nikah kt masjid ker tak nih? Kalau budget banyak boleh la cari hotel ker, dewan ker as alternative. Tapi kalau budget burst macam Sya nih??

p/s : Ingat nak buat garden nikah la (bukan garden wed/reception ye). Cari tempat tepi tasik, bentang tikar, mintak tok kadi nikah kan. OK tak? Macam mintak kejian pulak kan?!

Gambar sekadar hiasan. Sape lah saye nak nikah style Diana Danielle. Uhukkk

50 comments:

  1. Aik...x boleh ke sya?Sha x pnah jumpa pulak isu ni.Kalau dah x boleh buat kat rumah je la yang.Xle ke sya?Sha pon buat kt rumah je.

    *cantiknye pelamin nikah tu.hikhik.idea bentang tikar tu cool la. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah. ade yg kate xbLeh.

      kiss kt forehead pon xLEh. siap ade kes pengantin kene sound depan2 sume org. kesian kot.. kot ye pon iLmu setinggi gunung, ilmu kite Lak flat cm jalan tar, ckp La eLok2. buat nye org tu book videographer bagai, xpasaL2 masok dLk vid moment kene sound. hohoho

      Delete
  2. kenapalah benda2 mcm ni yg nak di jadikan issue..
    pelik2 betol lah...
    ada sahaja benda2 yg ditimbulkan nak menyimpangkan aqidah, fahaman & pemikiran manusia esp anak2 muda...

    ReplyDelete
  3. tak boleh nikah kat masjid ke? apa isu dia? tak penah dengar pun. kalau mcm kat johor ni ada 1 masjid tu memang tak boleh nk di buat nikah. last dulu lepas mawi & ekin nikah. lepas tu dah tak boleh. sebab sultan johor tak bagi. ramai sangat orang asing masuk masjid tak tutup aurat. wallahualam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh..yg 2sya ade dgr. tp masjid famous cm kristal tu ade tourist masok ker?? xde kan?

      Delete
  4. Wahh!! diana danille sangattttt tauuuu... hehehehe very d garden kan!!! tapi chantek tau pelamin dorang kan...

    We penah dengar takleh buat upacara batal air semayang je dalam masjid je..kire ni first time dengar nikah takleh kat masjid~ sbb masa nikah WE mmg tok kadi dah sound awal2 kat ayah WE... takpelah... Kita nak buat benda baek kan so baek kita dengar cakap yang lebih arifff tak giteww~ hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. jangan WE.. budget Sya da burst. jgn influence Sya. kang Sya copy Diana Danielle kan. dengan Sya skaLi burstt! hoho

      maybe tu La mksd nye kot. nikah boLeh tp xLeh aksi bataL2 tu. so kene wat aksi batal air semayang kt umah La ye dakk.huhu

      Delete
  5. Hurm tak tahu plak pasal ni. betul ke ek xleh? hope ade ustaz2 yg tampil membantu kan :) atleast kite boleh tau betol ke x :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betuL. harap ade ustaz yg tampil. xdpt ustaz Don, Ustaz Azhar IDrus pon Ok. Waaahhhh!! Hehe

      Suke tgk kemang-keming =)

      Delete
  6. baru tau yg tak leh nikah dalam masjid..ape sebab nye syaa..huuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. byk sbb. cm aurat, period, bkn sunnah, etc.

      Teha google je La.hikhik

      Delete
  7. Xbleh nikah kt masjid? Errk! Sy da selamat dah. Nikah kt masjid jgk. Hehe. Issue nye more to ape? Ape yg sy tau klu kite period laa. Xelok masuk masjid. Yg lain2 xde dgr plak.

    If awk rse ragu2, nikah je kt umah. If i can turn back time, nk nikah kt umah even umah kecik gile skalipn. Sbb bile dlm gmbr serius cantik. Nmpk happening and surrounded by family and friends. Pelamin simple2 pn bleh nmpk cantik gile dlm gmbr. Klu kt masjid ni mmg limited skit. Xbleh pelamin. My mistake aritu xpandai cari ruang. Supposed cri ruang yg xmenampakkan keluasan masjid. Phm x? Hehe.

    Xpe dear. Lain org lain cara. Ikot laa mane yg awk rse okay jnji diberkati Allah. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sya xnk wat kt umah sebab sempit. cantek ek dLm pic??

      Delete
    2. Klu OP pandai amik gmbr cantik je dear. Hehe. Mcm sy kt masjid aritu ade 3 OP. OP ke2 je pndai close-up bg nmpk suasana yg sweet. Lg 2 OP pn ok jgk cume dorg cm xfokus sgt kt pengantin. Tu yg nmpk keluasan masjid tu. Hehe.

      If umah sempit, make sure ade ruang utk OP wat keje. Hehe.

      Delete
    3. mmg xde ruang La rs nye. sbb OV lagi. Last nye area pelamin tu jadik port OP ngn OV jek. haruu!

      Delete
  8. kt taman perumahan lala,semua b2b nikah kt masjid,x de yg nikah kt umah..mmg wajib kiteorg nikah kt masjid..

    ReplyDelete
  9. aik..apsal xleh nikah kat masjid?klu kat kg saya..semua orang nikah kat masjid..ada request kat fmly utk buat nikah kat umh..tp org tua xkasi..katanye,xpernah di buat org :(

    ReplyDelete
  10. ade2 je kan isu ni...hehehe...xpe2...pape pun try tnyer msjid tmpat nk nikah tu...bg konferm..xdelah pening2...nk dengar orng ckp mmg mcm2...

    ReplyDelete
  11. baru first time dgr isu nih.. if kt Penang, semua wajib nikah kt masjid, xda yg nikah kt rumah..pujuk tok kadi pi la cana pon, still kena nikah kt masjid..

    Dila rs isu ni actually sebab rmai sgt yg pergi masjid but xtutup aurat properly.. kira xhormat rumah Allah la.. yg psl kiss forehead tu suma plak sebab xmanis la org lain tgk eventhough kita dh sah suami isteri.. ni pndpt Dila, org lain xtau la kan..no offense ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin La.. stgh org rs kiss forehead tu xseswai. ikot La.. kLW org xsuke kite bLk kiss kt umah La. kang xpsL2 sume bLushing Lak! hoho

      Delete
  12. nikah dlm masjid pn jd isu??

    erm...awin nikah kat uamh je nanti ;)

    ReplyDelete
  13. huhhh pestime dgr nih..hihi xpe sya, it just issued rite..nnt sya nk nikah kt masjid tu sya cube tanye imam masjid ke tok kadi dlu..afdal ke xafdal..kalo xbole, bt dkt rumah je..tetamu pown xperlu ssh g masjid ke rumah...just stay 1 tmpt..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah. betoL gk kan.. nnti ps nikah nk kene menapak g umah Lak. LEceh. kene wat meeting 1 fmLy La nmpk gaye nye ni! heheh

      Delete
  14. sya, bentang tikar dekat laman rumah je.. hehe

    ReplyDelete
  15. vote for nikah kt mesjid...mls la nk kaco umh...nikh kt mesjid..mkn pun kt mesjid...setel sume sekali...hehhe

    ReplyDelete
  16. tak kisahlah sya..menikah kat mana pun..tp bab bentang tikar tuh yg rare..hahaha..

    tp fana setuju dengan kata2 cik fadh!ngee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe. rare tu kdg2 not good. Lg2 kt kg. hoho

      Delete
  17. linda vote nikah di masjid, penah bace kata2 ustaz don..nikah pling berkat adelah di masjid :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. OK. Sya yakin ngn ust Don. waahhh! hahahaha

      Delete
  18. dija nikah kat surau..hehe dija rase boleh je nikah kat masjid, kawan dija kira diaorang ni macam alim la kan, siap nikah dan buat makan2 kat masjid, boleh je dear, ustaz azhar idrus pun datang time diaorang nikah tau.. garden pun best gak..heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. whoaaaa... best nye! penah jmpe Ust Azhar Idrus sekaLi jek. time tu kt mid valley. tp xtegur pn sbb segan.. hikhik

      Delete
  19. i dulu nk nikah kt rumah pastu abg i suruh nikah kt masjid. sekali imam tu kata dia tak galakkan nikah kt masjid sebab bukan semua tetamu yg hadir boleh ikut rule masjid. mcm period, tak tutup aurat. dia taknak tanggung dosa huhu. bila imam ckp cmtu i sukala sebab boleh nikah kt rumah buat pelamin bagai hihi btw salam kenal :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saLam kenaL. hehe. Sya LAk nk wat kt masjid sbb nk save budget. xmo pelamin bagai. budget burst mmg kene pasrah La. huhu

      Delete
  20. mcm yg cha ckp tu mmg btl antara sbb2 xleh nikah dekat masjid..tp bkn la maksudnya 'tak boleh bernikah dalam masjid langsung' kan.. huhu..dlm apa2 situasi kena la explain baik2,bkn dgn cara bertegang leher meng'konfius'kan org lain..kita yg susah hati..

    saila dulu awalnya nk nikah dekat masjid sbb rumah family saila kecik,tp ntah mcm mana tukar plan nikah kat rumah. tp pd awalnya jurunikah xde halangan pulak ms ayah saila nk bt majlis nikah dekat masjid..dia ok je.. antara point2 yg cha sebut tu mmg btl,tp bg yg bijak pandai tu jgn la smpai org yg kurang ilmu agama ni terus jd konfius dan kemudiannya menyusahkan bakal pengantin..just explain baik2 kan elok,tak gitu cik orkid? hehehe..jgn pening2 kepala ye syg :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betoL. thanks. Sya pon nk kene discuss bLk nih. tp mmg nak sgt wat kt masjid. sebab seLesa. huhu

      Delete
  21. dear, ni ade jawapan utk kemusykilan u tu :)

    http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/hukum-upacara-akad-nikah-di-masjid

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergh..da 30 mins still Xfinish loading page. berat nih..! hoho

      BTW, thanks Anis. sya bc after finish loading. skang xdpt lg.sabaw je La..

      Delete
  22. cantiknya pelamin tuuuuu <3 <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantek sbb Diana Danielle punye. Sya xde mkne nye nk berpelamin bagai time nikah. budget xdek. uhukk

      Delete
  23. Mcm hani,hani nikah je kat masjid sbb umah hani pun sempit. Tak digalakkan xpe,janji kita jemput pun orang yang menjaga aurat & rules dlm masjid. Masing2 da besar kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..rase gk cm2. Sya nak save budget. wat kt umah cm byk pkai budget jek. huhu

      Delete
  24. haaa.. xkan xboley nkah dalam masjid??? mmg dah jadik kebiasaan kn..hmmm isue cm gituw pun perlu bahaskan keee??? adoi.. faah pun dah konpiussss!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb ad associate issue (chewah) cm bising, aurat, period. tp sume tu beyond our control. xkan nak tnye "spe period?? sile ddk luar." wahh. styLo sangat! hoho

      Delete