In the name of ALLAH.. The Most Gracious and Most Merciful

I seek Your refuge from grief and distress, old age and laziness, miserliness and cowardice. I seek Your refuge from the burden of being in debt and from being overcome by men. Aamiin.

Tuesday, September 27, 2016

luka / jahitan episiotomy terbuka? ni tips dari sya

assalamualaikum w.b.t.

dear diary

alhamdulillah.. my best friend baru deliver baby boy last week.
welcome to the club...!!!
club orang penat-penat, emo kadang-kadang, tapi serious, memang bahagia.
yang ni sya berani confirm. ngeee

tapi, untuk orang bersalin, ada satu mimpi ngeri yang kalau kena, memang ngeri.
which is - jahitan terbukak. lagi dugaan kalau kena jahit balik.

macam mana nak buat? patut ke jahit balik jahitan yang terbukak?
macam mana nak baik kan luka / jahitan epi without kena jahit balik?

nah sya share some tips / apa patut buat kalau jahitan epi terbukak.

1. amalkan baca ayat ni

 ni paling penting



2. jahit balik.

ni option paling basic. paling simple. paling menjadi.
tak payah pening kepala. serah diri, jahit balik.

ramai kata sakit gila. takde bius. jahit hidup-hidup.
but that is not true. please la jangan takut kan mak-mak yang memang sedia takut nih. huhuhuhu

zaman mak-mak kita memang jahit hidup-hidup. abah sya cerita, mak sya jerit gegar satu hospital. jerit panggil "mak" pulak tu. bukan panggil abah sya.
hehehe.
dulu dengar gelak-gelak. bila dah rasa sendiri, ko akan rasa satu perasaan sedih kat dalam hati palingg dalammm ah, rasa macam serba salah, rasa nak mintak ampon, sujud kat kaki mak :(

ok, banjir dah.

**sambung balik**

sakit ke jahit balik?
sakit. TAPI bearable pain.

doctor akan inject ubat tahan sakit. ada panggil bius. ikut suka la nak panggil apa.
sebenarnya kita panggil local.
insyaallah, benda ni akan kurang kan sikit sakit. sikit je la.. huhu

maksud nya???

maksud nya, insyaallah korang boleh hadap. insyaallah tak meraung-raung ke apa.
or maybe sya je kot memang jenis kalau sakit tak meraung. bila sakit "sikit" tu, sya jadi senyap, air mata meleleh.

macam sya. masa jarum tu masuk je, sya automatic pegang tangan doctor. bukan sambar taw. pegang.
kalau ada mak / suami kat sebelah, boleh la pegang tangn dorang kan.
ni dah takde, doctor pon jadi la.

alhamdulillah. doctor baik. senyum je.
sambil cakap "ok, ni jahitan pertama. saya nak jahit yang kedua ye"
hmm...

ok, please note that sya taip benda ni dengan sangat emo.
bersalin, sedih kalau ingat..
kita akan appreciate mak kita.
jangan sedih kalau ada yang suami species tak appreciate ke apa,
tp ingat. insyaallah.. ada reward dari allah.

ok, emo **


3. dapatkan antibiotic

yes, pergi clinic, mintak antibiotic.



lagi bagus kalau clinic yang expert bab2 ni.
biar diorang tengok luka / jahitan tu and prescribe accordingly,
get second advice, request antibiotic paling bagus.

antibiotic SANGAT MEMBANTU.


4. sitz bath / rendam dengan air garam

rendam kalau boleh hari-hari.
tak payah panas-panas. buat suam sejuk pon takpe.
kalau leceh nak buat, contoh kalau berpantang sendiri, beli je yang dah siap kat pharmacy.



kalau nak jimat, guna besen je. tapi kena cari size yang betul la..


5. dermacyn

ni suggestion dari kawan sya, fadh, blogger jugak.
thank you fadh .. saaaayyyyyaaaanggg awak.
hiks.


yang ni lebih kurang macam air garam jugak sebenarnya.
guna untuk cuci luka.


5. ubat kuning

doctor tak bagi dah sekarang. boleh beli kat pharmacy.
beli la 2-3 bottles.


cara guna : curah je kat pad.

**note: 
IKUT DOCTOR. ada doctor bagi. ada doctor tak bagi.

**tips:
kalau korang nak pergi check luka /jahitan, JANGAN GUNA ubat kuning start sehari sebelum. sebab nanti doctor tak nampak betul. nanti dorang akan cuci balik kesan-kesan kuning, which agak hmmm.. seram and ngilu sikit la.

so, kalau tak nak, TAK PAYAH guna ubat kuning, guna suggestion yang seterusnya.

next


6. minyak herbanika nona roguy

yang ni bagus.



tuang dekat luka tu?
cara:
lepas dah cuci bersih bahagian luka /jahitan, KERINGKAN,
lepas tu baring menghadap ceiling, tuang kan je,
dia akan meleleh sampai bawah.

rasa mint. tak pedih.
jangan nak takut sangat! ok?
i feel you. huhu

7. minyak berubat herba nona roguy

sama jugak. bila minyak herbanika NR dah habis, guna minyak berubat herba NR pon boleh.
jimat sikit. minyak herbanika mahal.
boleh tuang atas pad teros.



takde kajian pon yang menunjukkan minyak herbanika NR lagi cepat baik ke apa. lebih kurang je.
so beli 2-3 botol. baby / satu family pon boleh guna.
sila google fungsi minyak ni.

8. makan orange at least sebiji sehari @ makan vitamin C

ni untuk cepatkan luka baik.
boleh elakkan kena flu @ demam.


makan taw..

macam-macam brand ada. blacksmores ni contoh nya. ada yang makan vitamin c shaklee la.. tak kisah la janji vitamin C. cari yang murah pon takpe. pergi je pharmacy.


9. solcoseryl jelly

NI PALING POWER.

tolong beli.

sya walaupon jahit terbukak, sya informed doctor sya cuci and apply solsoceryl jelly.
doctor cakap kat kawan dia, "no wonder la luka dia cantik. dia guna solcoseryl jelly."
then doctor suggest continue je.

PLEASE NOTE THAT, another doctor kat perak bagitau sya yang solcoseryl jelly ni BUKAN guna untuk tempoh masa lama.
contoh macam sya, sya guna 3-4 tubes ko.

doctor cakap, dia promote growth pada luka. memang helpful nak bagi luka cepat cantum, tapi kalau terlebih, takut nanti ada extra daging pulak tumbuh (colloid ke ape ntah name). 
kira macam overgrowth pulak.

tu advice dia. wallahualam.

-------------------

pada semua mommies kat luar, yang tengah pening, tengah down, tengah stress,
sya nasihat kan banyak-banyak sabar.
fikir satu je, benda ni kita akan tempuh, and 3-4 bulan dari sekarang, everything will be fine.
cuma hadapp je dulu yang sekarang ni.

insyaallah kita boleh.

--------------------

to Z,
alhamdulillah.. thank you so much taw bang. eh b. eh bang. (hahahaha)
moga kita setia hujung nyawa,
and semoga adam dan bakal adik-adik adam sihat, cerdas, jadi anak-anak soleh-solehah and berjaya dunia akhirat.
aamiin..

------------

minggu ni sya try update pasal tips-tips and cerita bersalin.
senang.. alang-alang tengah advise kawan sya ni, sya share balik dengan semua yang baca blog sya ni. harap-harap membantu. insyaallah.


ok, bye korang. xoxo.

disclaimer: picture from google image




59 comments:

  1. waa...hebat sungguh tips2 pinazzz ni...jommmmmm....tambah sorg lagikkk..bhahahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahahahahahahahahahahhahahahaha.

      kelakar seram nih. bahahahahhaahhahahahahahaha

      Delete
  2. wahh bgus ni..lgkp sgt critanya..bguna pd yg cri..gigih yui bc ni smpai hbs walau lom khwin. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa.. get ready k yui! hahahahahaha (saja bg cuak sket)

      Delete
  3. Tq so much for the tips! Takutnya luka terbuka... tengok kesan csect ni pun bash dah rasa takut.. Alhamdulillah nasib baik okay, tak ada terbuka ke apa. Btw, memang sangat appreciate mak lepas bersalin. Baru lagi post pasal ni kat fb. Aih.. Bila la bash nak up post bersalin. Hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. most wc.

      same la kite bash. sya pon x sempat nak share / update pasal bersalin. ni pon sbb tengah advise kawan, terus update kat sini :)

      Delete
  4. Gud info!
    acane buleh terbukak?ko main lari-lari eh dlm pantang..haha, gurau je.=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahahahaha. aku EP mommehhh jan. x df. memang exercise la time panas kan susu. huhu

      Delete
  5. Hi nak tanya, awak pakai gel tu berapa lama luka nak cantum? Saya pakai dah 2weeks tapi rasa macam takda kesan :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis, nk tya.. sis ambik msa bpa lma tuk cantumkn balik luka tu

      Delete
    2. sya kena jahit balik. so kes sya lain sikit la kot.

      tapi kalau ikot experience baby no 2, x habis pantang lagi tapi dah macam cantum balik dah. yang penting habis pantang tu memang dah ok la jahitan tu. dah boleh pakai seluar sume, cuma still tak berani nak bersila la. hehe

      Delete
  6. Hi.. Sy nk tnye... Tande luka tu bercantum mcm mne yee? Sbb sy mngalami skarang ni... Ni no contact sy,0179720403... Hrap sis dpt lah share ngn sy yee....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ampunn.. sekarang dah 2018, baru baca your comments. I strongly believe you are happilky lompat lari sana sini. hehehe.

      tand aluka bercantum, first, x sakit dah. kalau sakit, WAJIB pegi jumpa doctor. ni doctor and bidan inform sya. second, memang method paling traditional la, ambik cermin, telek sendiri tengok how's down there. huhu. moga kita dan anak2 sihat walafiat selalu. aamin..

      Delete
  7. Salam sis, luka jahitan sy terbuka dan doc kata xyah jahit. So what should i do? Really need your help.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam. sorrryyy lama dah tak buka blog.
      kalau tak payah jahit selalu nya sebab just gap sikit. very minor. continue practice good hygiene, tukar pad slalu, apply cream/minyak if needed. but according to dr, good hygiene + good food should be enough to get our down there sihat macam asal. go mommyyyy.

      oh, 1 lagi extra tips bdasarkan experience anak ke2, kalau ada terbuka sikit @ gap, make sure jangan constipated. ni penting nih!

      ok awak, selamat berpantangg.

      Delete
    2. Sama mcm kite...doc kata nk jahit boleh x jahit pon xpe...isi dh tumbuh...bila nk baik pon xsure..cuti bsalin 2 bulan jer.

      Delete
  8. Luka jahitan luar sye terbuka 2cm..refer hospital doktor ckp tk pyh jahit balik..ade ape2 tips untuk sye tk..sye bru hari ke 8..help me 😭

    ReplyDelete
    Replies
    1. fuhhh.. baru lagi ni. sama je awak tips nya. memang kena make sure bersih, kering selalu, tu pon dah cukup kalau ikut doctor. kalau ikut experience sya, solcoseryl jelly membantu. boleh try beli kat pharmacy and sapu. pape pon make sure bersih and kering taw

      Delete
    2. sblm spu gel tu kne kring kn jgk ey..sbb skrg sy tgh mngalaminye n fobia sgt2

      Delete
  9. Hi sis. Mcm mana nak tau jahitan tebuka ke x eh. Sbb saya takut nk tgk. Takut kalau2 keme jahit balik. Tapi skg sy x rasa sakit dh. Tu tanda dh sembuh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak kata tanda sembuh tu, sya pon x sure. tapi tak sakit - is a good sign @ bakal sembuh. hehehe

      x berani tengok boleh request sesape tengok kan.

      BTW, nurse x de buat home visit ke? kalau ada, selalu nya dorang bagitau ok @ x. and after sebulan bersalin, kena pergi check up dekat KK. again, nurse kat sana akan check jahitan semua. kalau tak ok, baru dorang akan refer doctor.

      Delete
  10. Hi sis...sye da habis pantang da...and mase brpantaglng 1mggu lbih, misi ckp de 1jahitab trbuka..mmg diorg xjahit smula la..dy kate akn cntum sndiri..tp ni nk msuk hari ke 50 d..yg trbukak tu masih kelihatan pelik (cantum xsempurna) and msih de benang sikit kt situ.ade tips x utk cntumkn dy? walau da abis pantang ni ha...cream tu n yg spray tu mmbntu x ek..mohon share ye sis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cream tu insyaallah membantu, tapi kalau dah baik bercantum semua, rasa nya memang camtu je la kot awak. cuba tanya doctor balik.

      sya punya experience kan, masa anak 1st kena jahit balik. tp sya rasa macam tak berapa cantik pulak lepas tu. so pregnant second (bila anak sulung setahun, sya conceived) then sya memang consult dr kat private kalau bersalin boleh x nk mintak repair balik jahitan lama.

      boleh search pasal perineum reconstructive surgery.

      tp doctor masa tu advise lain. ni kalau nak cerita pasal ni panjang ni. silap2 boleh jadi 1 entry baru. hehehhehe.

      but this is one of the reasons why sya bersalin kt private pulak untuk anak second.

      Delete
  11. salam sis,
    saya pulak dh berpntg 32 hari, mslhnsy skang sembelit je la...sy dh makan phytonatal tp agaknye sy minum kurma delima hazel najis jd keras... smlm membuang najis keras ckt n tepkse meneran ... luka dh elok bercntum cuma ade benang yg hujung lg nmpk... sy pakai gel gamat tp igt nk try pakai cream solcoseryl tula....ritu cr x de kat farmasi... tp skang ni dok rasa sengal je kat tmpt jhit tu mcm seriau je ... basuh pun guna dh air garam...asal nk membuang jd serammm aduhai

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.

      ala... sembelit is horror =(

      phytonatal klw x jalan boleh up dose. ni boleh consult balik dengan seller yg jual phyto. xpon awak join group NR, sana ramai boleh advise.

      kalau betul tu buat awak constipated, then stop dlu la. unless klw awak minom tu ade sbb pape. tp klw sya, sya stop dlu pape yg boleh buat sembelit.

      **sorry sangat lambat reply**

      Delete
  12. Sis kolo gapping dh naik isi berapa lama nk sembuh ya?? Dh 36 ari still isi warna merah..pedih sikit..doc kata x jahit pon xpe..tp risau la tkot x bcantum..

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak refer clinic @ hosp private hosp utk 2nd advice. selalu kalau naik macam colloid tu, some cases doctor akan advise utk buang. mcm minor surgery. sangat minor, pastu mmg ok. sya harap prob awak ni dah solved ye, aamiin..

      **sorry sangat lambat reply***

      Delete
    2. Dh pergi kpj..buang n jait balik..lega rasa sbb x sakit...kena 800 ringgit..xsanggup p hosp kerajaan diorg x bius

      Delete
    3. jadi colloid tu ke awak?

      a'ah sya ada baca. kalau colloid ni, buang je, insyaallah ok lepas tu. dari tanggung sakit kan.

      kpj jahit balik luka epi charge dalam RM 800 ye? ok2, thank you sebab share.

      Delete
  13. Salam sis....boleh x ajar Cara nk Pakai cream Tue??? Saya dah 3 Kali kena jahit....takutttt

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.

      aaaaaaaaaaa.. kenape smpai 3 kali =(

      moga cepat baik awak..

      simple je pakai solcoseryl jelly tu.

      1. bersih kan private part
      2. keringkan. hadap kipas ke, pape la. at kering sikit la. jangan basah2.
      3. sapu je solcoseryl jelly tu. then tnggu kering @ resap gel tu baru pakai balik ape yg patot.

      harap2 by now awak dah ok dah. aamiin..

      **sorry ye lambat reply**

      Delete
  14. Mana nak dapat cream tu area kuala terengganu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamk. x sure la kuala teregganu sbb x penah sampai sane. ngeee

      boleh try cari kat pharmacy @ kalau tak jumpa, boleh pergi hosp private mana2, tanya kat pharmacist ada ke x.

      or, beli online je awak. kat shopee pon ada jual. tp kene tnggu 2-3 hari la.

      Delete
  15. Salam sis.. sy dah 2 bulan bersalin.. tapi baru2 ni baru sy perasan luka sy terbukak tapi tak sakit.. tu yg ingat dah elok.. kalau pakai cream tu bole bercantum balik tak?😒.. nak jumpa doc takut kena jahit balikk

    ReplyDelete
  16. Salam sis.. sy dah 2 bulan bersalin.. tapi baru2 ni baru sy perasan luka sy terbukak tapi tak sakit.. tu yg ingat dah elok.. kalau pakai cream tu bole bercantum balik tak?😒.. nak jumpa doc takut kena jahit balikk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama macam saya...dah msuk hari ke50 skarang...baru perasan luka terbuka...dah jadi keliru dulu jahit dekat mana tapi rasa²nya terbuka...apa perlu sya buat??

      Delete
    2. jumpe doctor balik la awak. kalau luka dah baik, tak de pape prob, insyaallah ok. kite risau terbukak takut ada infection ke apa. kalau awak risau, refer dengan private @ clinic pon boleh. mintak dr advise. jahit ni ada 2 layer kan, luar dengan dalam. yang ni belah luar ke eh? tapi pape pon jumpa dr ok. sya haritu sebelum jahit sya mintak 2nd advise jugak.

      Delete
  17. Nak tanyee sya kena jahit kali ke2..benang die mmg lmbat tertanggal ke??Pas tu lambat nak camtum 😩😩skang nih saya dlm patang hari ke41..sakit jahitan tu pun dah xde

    ReplyDelete
  18. Slm sis..kalo Luka jahitan tu rasa sakit kenapa ye?sye cx xterbuka pon..cuma rse nyilu je..skg Hari ke 13 berpantang

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam. cuba request sapa-sapa yang terdekat check kan, or kalau makin sakit/ngilu boleh refer pada dr terus. banyak faktor sebenarnya. macam sya dulu, jahit terbukak tak sakit langsung. in fact tak rase pape pon.

      **sorry sangat lambat reply. sya reply in case kalau ada yang tertanya/experience bende yang sama. moga sihat selalu, insyaallah..

      Delete
  19. Salam sis. Hari ni masuk 40 hari saya brpantang. Nak tnya, bekas jahitan saya ni bila buang air kecil dia rasa pedih. Jahitan tu terbuka ka ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sya dah jawab kat komen awak kat bwh ye. sorryy sangat sebab lambat reply.

      Delete
  20. Salam sis. Hari ni masuk 40 hari saya brpantang. Nak tnya, bekas jahitan saya ni bila buang air kecil dia rasa pedih. Jahitan tu terbuka ka ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam. depends jugak. kadang bukan sebab terbukak. cuba request sapa-sapa terdekat i.e. husband ke tolong tengokkan. or nak lagi selamat, jumpa dr.

      make sure jaga makan, cuci and keringkan tempat luka betul-betul. sebab mak sya share, ada kes tersalah makan, masa tidor x sedar tergaru bahagian luka. seram dengar. so, nnti check ye..

      **sorry sangat lambat reply. sya reply in case kalau ada yang tertanya/experience bende yang sama. moga sihat selalu, insyaallah..

      Delete
  21. Hai sis luka jahitan terbuka sekarang dah hari ke 39 kalau pakai cream tu luka boleh baik tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah day 39, rasa nya luka pun dah nak baik awak. cuma nya risau tak cantum betul. mintak advise dr kalau perlu jahit balik.

      *sorry lambat reply. sya reply in case kalau ada yang tertanya/experience bende yang sama. moga sihat selalu, insyaallah..

      Delete
  22. salam sis..hri ni hri ke 2 sy guna solcoseryl jelly tu..masa kencing td ada rasa pedih..sblm ni xpn..adakah tu antara kesan sampingn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.

      solcoseryl x bg effect pedih. cuba request sapa-sapa tengokkan luka/jahitan. or pegi clinic. sya pakai 2-2 anak, so far alhamdulillah..

      moga cepat sihat ye

      Delete
    2. Asalam sis nk tnya sy dh 22 hari berpntng tapi luka tu tak cantum lagi lpastu benang dia dh nmpk berbukak berkesan ke tk sapu cream solcoserly tu ek ? Nk jumpa doktor tkut kena jahit balik “( Lagi satu kalau nk sapu cream tu pakai jari ke pakai kapas , yela nk makesure bawah kita tu sentiasa bersih bila nk sapu cream tu

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. sorrryy sangat lambat reply. I believe your prob dah settle dah sekarang, insyaallah. tapi sya reply jugak in case ade yg bace and boleh refer

      gel tu cpt kan luka baik. tp kalau nk betul cantum, ikut kan sya rasa jahitan tu. sya strongly advise untuk refer doctor. kalau takut jahit balik, refer pada doctor from clinic yang ade buat service pregnancy check up. mintak doctor advise. antibiotic, vitamin c, jgn lupa mkn taw

      Delete
    5. 1 lagi cara sapu gel tu, guna cutton bud je awak. mintak tolong sape2 sapu kan. letak gel banyak sikit kat hujung cotton bud, supaya mase apply tu cutton bud tu x touch jahit kite. kira gel yang lekat kt luka/jahit. boleh imagine x?

      and bawah mmg kene sentiasa kene bersih awak. lagi bagus kalau boleh mntk tolong sesape i.e. husband ke bersih kan. and make sure kering. sya dulu lepas cuci, mcm angin kan sekejap depan kipas. mmg x semenggah la gaye nye tp dah gitu je la kekdah yg ade. huhu

      Delete
  23. Salam sis.. Sy pantang hari ke 44..luka sy dijahit semula 2mgu lps bersalin.. . Tp lps bius hbs jaitan jd renggang semula.. Smpai sekarang benang dah xde tp luka still merah dan isi xnaik full lg n kkdg2 pedih sikit.. Sy pon amalkn gel tu.. Dah tube ke 4 dh.. Mcm mne ye sis? Risau sbb dh lama sgt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam.. allahu... moga cepat sembuh ye awak. kuat mommy ni. moga anak sihat membesar jadi orang berjaya. aaminn..

      dr yg jahit sya dulu tu ckp, kalau bius selalu nya boleh jd punca jahitan nampak renggang @ ade gapping once bius dah habis. sbb bile bius, die jadi bengkak. so mase jahit, tnggi chance nk renggang.

      gel tu jangan pakai banyak, takot over growth nnt. cube refer doctor ye. kalau x berani dgn doctor KK, boleh pergi clinic yang ade buat pregnancy check up tu, slalu dorang boleh check kan. tgk dr advise ape.

      banyakkan makan vitamin c taw. moga dipermudahkan urusan awak..

      Delete
  24. Assalam..anak sy baru 10hari..luka jahitan sy terbukak habis..bersalin normal..sy xnak jahit, xsanggup da..kalau nak guna jelly yg dsyorkan tu lubang tu end up akan tertutup ke? Nanti dia jadi ap? Kulit berkedut ke? Terima kasih menjawab

    ReplyDelete