In the name of ALLAH.. The Most Gracious and Most Merciful

I seek Your refuge from grief and distress, old age and laziness, miserliness and cowardice. I seek Your refuge from the burden of being in debt and from being overcome by men. Aamiin.

Wednesday, February 13, 2013

Butik Pengantin Part 2 : Butik Shaadi & Hana Bridal (Hana Beauty And Bridal)

Dear Diary

Haritu Sya ada share pasal butik pengantin and now nak sambung share pasal next butik pulak. Actually kat Kampar tak banyak sangat butik. So takde la pening sangat nak buat decision. Cuma limited options, perhaps can be a prob jugak.

Sya malas nak cerita panjang sangat pasal package dorang sebab basically lebih kurang je. Kita cerita apa yang extra, OK?

---------------------------

Butik Shaadi

Kalau tengok location butik nih memang rasa macam no comment. Kedai nih kat tingkat atas, deretan rumah kedai kat sebelah Pasaraya Minat. Kalau dari jauh nampak macam Xberape-stylo! hoho

Tapi, bila masok baru noticed yang best jugak butik nh! Banyak options dari segi baju. Baju serious cantik2! Taktipu! huhu

Pakej Dewan start at RM 2,500. Which covers pelamin 3 panels, flower stands, red carpet, etc. but BAJU pengantin excluded.

Pelek tak?? In fact semua package tu takde baju. Untuk pakej rumah ada pulak? Typo ker? Ter-tinggal?? Iskk.. ntah la. tanya la adik yang jaga butik tu, dorang kata memang takde baju.
La.. kata "pakej". Adoii

---------------------------

Butik Hana Bridal (Hana Beauty And Bridal)

Kebetulan ada orang kampung Sya kerja kat sini. Package memang murah. Pakej Dewan RM 2,750 tapi mak aihhh macam-macam ada! Siap baju nikah, baju sanding, baju songket malam berinai, busana 7 jenis (kimono, sari, etc.), pelamin sanding, pelamin nikah, make up 3x, henna, bantal ottoman tu, macam-macam la. Hebat kan??

TAPI, options untuk baju pengantin memang limited! Baju tak banyak choice. Pastu macam biasa, takde "wedding package" or "pakej perkahwinan" kat Kampar nih yang complete. Ada je yang tertinggal.

So apa yang exclude? Red carpet ngan flower stands.

Sya sembang ngan adik kat Hana Bridal tu and dorang suggest pelamin roman pillar sebab besar (sebab Sya request 5 panels tapi dorang takde)


Contoh Pelamin Roman Pillar. Sya google je.

Rasa macam nak ambik ngan Hana Bridal tapi hati cam was-was. Sebab yang jaga nih budak-budak sekampung. Takut apa kita cakap/request, masuk telinga kiri keluar telinga kanan.

Issskkk.. korang rasa??

44 comments:

  1. eh~
    pelik kalau exclude BAJU... ish

    roman pillar, cm pelamin saya... tp pelamin itu hari 1 panel je. xde rupa roman pillar lgsg... miahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taw.. Sya tgk pelamin D aritu! cantik! tu yg Sya rs cm O kot kLw amik roman pilalr cmni. tp tu La, xsure butik tu Ok or x. huhu

      Delete
  2. err selalunye Wedding Packge kan termasuk baju? ape ke pelik beno? huhuu

    aaaa pelamin tu santek la plakkkkkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. Sya lagi pelek time tu. rs nk call owner butik jek to double confirm. eceh. kang mcm poyo pulak. iskk2

      Delete
  3. cuba try carik lg u. kot ada yg lg ok ke sbb i pun mcm was was je haha lg plak bdk sekampung :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan?? asaL ek rs cm kLw sekampong nih cm smthing wrong jek. hoho

      Delete
  4. mcm Hani masa tunang amik sedara kampung nye bridal alhamdulillah diorg xberkira n senang lebih kurang :) tp suggest better survey2 dulu yea :D

    Sya,hani join contest. Tlg vote yea :D

    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=246957108772941&set=a.246951322106853.59723.182807341854585&type=1&relevant_count=1

    Like je tau,tq! :D

    ReplyDelete
  5. Alahai cian cik adek manes ni...
    Emmm memang pelik kalau exclude baju pengantin... semua dah ok tup2 baju pengantin pulak takde..Abis tu pengantin berkain batik n berkaen pelikat jelah gamaknya hehehe takpe Sya, survey dulu sampai puas hati okey! all d best! btw pelamin pillar tu chantek ok kalu kena ngan temanya :)

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. Nk tanye direction nk pegi KK HOME DECO kt ipoh...hehehe

      Delete
    2. ceh.haha

      gps xd?? Sya pkai gps jek.huhu.xd gps nk g ipoh pon xLps. huhu

      Delete
    3. gps ada tp maklum la bahasa gps pn kekadang sesat..hahaha..dh search kt google maps,dia tulis jln kuala kangsar tp ipoh..haha..

      Delete
    4. haha.sLekeh. aLa..jalan kampar pon ad kt ipoh. suke ati dorg jek bg nme jaLan.cm da xd nme Laen. huhu

      Delete
  7. sya, ok jugak tu.. tapi kena sentiasa follow up la

    ReplyDelete
    Replies
    1. kene slalu foLLow up kLw amik butik yg ad mmbr keje tu??
      cm2 ke?

      Delete
    2. yup.. bila ada yang kita kenal, lagi kena sentiasa follow up.. kalau dia amik ringan je

      Delete
  8. fuyoooo.. rm 2700 dpt semua la.. mcm murah gk.. cik pia pelamin + baju+ bilik pengantin bru rm 2200. tp baju xbyk choice.. sedey.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg murah.kire cover nikah+sanding. siap extra baju+make up utk bertandang lagi.

      tp choice mmg xbanyak (giLe punye xbanyak). big risk biLe knal org sekg. xsure whether advantage or mmg bala kLw stil amik ngn dorg. sbb aritu pon biLE discus2 mcm byk merapu jek. ntah La. risaw..huhu

      Delete
    2. kirenya sya xdecide lg la amik gn diorg kn? klu was-was better xpyh amik kot... try cari yg len.. pia amik gn ayu wedding, everythg oke la setakat ni.. tp, baju xbyk choice, n malas jugak nk mintak baju baru, duit lagi n masa pn xsempat dh.. itu pun dh pilih baju, tp macam xberkenan pula.. nk tukar baju yg len lg... heeeeeeeee

      Delete
    3. kan.. Sya rs cm kLw Sya jadik amik ngn dorg, sacrifice je La part baju. Layan kn aje bj ap yg ad.huhu

      Delete
  9. sya peliknya exclude baju.. dah nama pakej kan, dan tu yang paling penting kan,, recheck balik la dengan owner butik tu dear :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu La.. Sya ingt nnti nk g bLk sume butik. aritu survey2 tnye jek. huhu

      Delete
  10. dilemma yg sara lalui. haha. itu x kena ini x kena. end up pusing pening pusing pening. sobs. butik yg terpilih adalah yg x de dlm list. hentam sajo. malas pikir. huhu T________T

    ReplyDelete
  11. sya..butik shaadi tu mhal jugak kan. Linda amik bridal kat tg.malim...hehe. Try la survey tnjung malim..dekat kampar limited kan. Tak pun sya gi dekat dlm MRSM FeldaJaya (trolak). Dalam tu ade satu butk nama Mysanding bridal, byak baju baru n cantik2. search fb dia dlu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jauh gk tu. tkt kLw nk fitting ke, nk terjahhh ker, susah sket. sbb jauh. tp kLW baju cantek+harge OK, bLeh msk dLm List nih! hehe

      thanks Linda~

      Delete
  12. xpe sya masih smpt lagi survey2 sampai puas hatii :) biar ade banyak pilihan n senang compare kan. alyn pn x jumpe2 lagi vendor. bkn x jumpe x start surveyy pn lg hahaha lols. smpt ke survey bln 5 ?

    ReplyDelete
  13. U cari pelamin kat Ipoh ke? Buat keputusan betul betul, jangan letak deposit awal awal kalau masih was was. Buat research bebetul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu La ainee..tgh survey lg ni..
      xmo banana fruit 2times. uwaaaaaa

      Delete
  14. oh its pelik oke sbab pakej tade baju. Oh pelik disitu. hikhik. Sy try carik lagi pakej lain yang okey n letak hana tu dlm list dulu k..

    sya try survey lagi la k. n try tanya boleh ke if buat baju baru. kene add berapa. tapi hana tu murah dear. kat sini non hado pakej dewan cenggitu. dalam tangan sure 4k punya syg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu La.. Hana murah tp xbyk choices..
      sedih..uhukkk.. =(

      BTW, thanks Cha~

      Delete
  15. cari dulu dan comparekan betul2 baru buat pilihan terbaik !

    ReplyDelete
  16. Survey dan buat preparation wedding memang best,,buatlah pilihan yang tepat sebab rina kahwin semua dapat murah dan tak over bajet tapi mostly banyak juga yang buat sendiri...

    selamat membuat persiapan kahwin...

    ReplyDelete
  17. Nice blog..ai pon b2b dr perak..ai sugest u try casa diamond bridal coz kt butik ni u list je u nk ape n die akn letak price n very affordable price die bg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Has.. Sya xLeh link ke blog Has la.. bg link blog leh x??

      thanks for the suggestion. Sya nk try google jp =)

      Delete
    2. kmi xd blog pon...juz suke tgk blog...hehe
      try search kt fb untuk butik tu

      Delete
    3. Sya da search da. thanks dear

      Sya ingt nk amik yg package 14k tu. sbb complete sume. tgh nk discuss2 duLu. kot2 jmpe yg Lg best. hehehe

      Delete