In the name of ALLAH.. The Most Gracious and Most Merciful

I seek Your refuge from grief and distress, old age and laziness, miserliness and cowardice. I seek Your refuge from the burden of being in debt and from being overcome by men. Aamiin.

Friday, August 19, 2016

10 idea makanan potluck: nak bawa apa untuk potluck besok?

assalamualaikum w.b.t.


dear diary

ini semua kak anne punca.
nak buat potluck tapi tak bagi clear instruction nak bawak apa.

"bawak je apo nak"
apo tu gapo?
hahahhahahaha

so sya gigih fikir apa nak bawak.
since sya dah gigih tolong fikirkan, sya nak share kat sini idea untuk korang yang tengah serabut nak bawak apa untuk potluck kat office tu. lagi-lagi kalau office korang ramai yang suka makan and suka buat makan-makan.
takkan asyik nak bawak benda sama je kan?

meh sya share sikit.
(jangan tanya kuantiti nak bawak banyak mana, kita bukannya satu office. haha)

1. pasta

macam-macam jenis ada


fettuccine carbonara

spaghetti bolognese

fettuccine alfredo

spicy pasta, fried macaroni / macaroni goreng


spaghetti aglio olio

eh, macam-macam lagi la.


2. nasi

untuk nasi ni, sya share contoh-contoh nasi yang simple.
maksud nya yang tak complicated la.
contoh macam nasi tomato - ada nasi dengan tomato je.
hahahaha. guro-guro..


nasi tomato

nasi ayam

nasi lemak


3. mee / bihun / kuey teow / laksa

mee / bihun / kuey teow kari


 mee / bihun / kuey teow sup


mee / bihun / kuey teow goreng

laksa penang

laksa johor


4. pizza


call je. sampai la nanti.
hiks.


5. savoury dessert

samosa

mushroom / beef / chicken pie

mushroom / beef / chicken tart


6. sweet dessert

kek batik

cheesecake leleh


brownies

chocolate moist / cakes

cheese tart, chocolate tart, etc.

donut

jco donut... uwaaa....
bertahun tak makan. rindu nye.. sobsob

cupcake

teringat cerita cupcake wars. syok woo cerita tu. sya asik lap air liur je. hahahahahhaha


7. kuih-muih (tadi modern, ni traditional pulak)

macam-macam ado.

tepung talam

sekarang packaging comel-comel pon ada. senang. order jek. settle.


8. bubur

bubur pon ada sweet dengan savoury jugak kan. ikot la.. macam-macam bubur ada. kalau sya, sya suka bubur manis lagi. contoh macam bubur kacang, bubur jagung, bubur pulut hitam, pengat pisang, mcam-macam la

ni bubur sumsum

moi sup.
first time makan masa kat matriks changlun dulu. sedap.

9. puding, cocktail, agar-agar, lengkong

cocktail

agar-agar / puding

puding caramel

10. air


tak pon sponsor je air. confirm laku.
tak pon beli air kotak ke, susun cantik-cantik. confirm habis punya la.
hahahahaa

so nak bawak apa potluck esok?

sya bawak ni ha..
merangkap idea potluck ke-11



11. sandwich.

#sayaTAKjual
#sayaorderje

hahahahahahahahahahahahaha

so dah ada idea tak nak bawak apa masa potluck nanti?

disclaimer: picture from various sources in google image.

update : tak jadik bawak sandwhich. tukar plan last minute.
sya bawak ni pulak..


12. buah-buahan


manggis sekilo RM7
rambutan sekilo RM4

2kg manggis, 2 kg rambutan, sya beli kat pasar tani seri serdang pagi tadi.
settle..!

ok bye (dato aliff syukri)

7 comments:

  1. Replies
    1. sya tengok petang-petang pon rase lapa yui :D

      Delete
  2. yaALLAH nikmat dunia betul tgok mkanan awak tunjuk tu...terus laparrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha. makan jangan tak makan. kang mngidam ;)

      Delete
  3. Siqah pilih kek batik ( senang nak buat ) dan pizza ( call je dah sampai ). Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu kire rajin la tu. sya so far beli jek. hehehehehe

      Delete
  4. lapar pulak tengok post ni. haha :D

    ReplyDelete