In the name of ALLAH.. The Most Gracious and Most Merciful

I seek Your refuge from grief and distress, old age and laziness, miserliness and cowardice. I seek Your refuge from the burden of being in debt and from being overcome by men. Aamiin.

Thursday, August 4, 2016

top 10 strollers untuk adam

assalamualaikum w.b.t.

dear diary

harini nak share pasal stroller. sya cuba buat entry simple ok. sebab sya taw orang zaman sekarang tak suka sangat baca cerita panjang berjela nih. hahahahahaha

ok, sejak pregnant, sya ada list of strollers yang sya nak untuk adam.
Z pulak ikot kan aje sebab benda-benda macam ni, memang dia tau bini dia je yang beria buat research bagai.

eh, malas nak cerita banyak. sya share strollers yang ada dalam list.

my top 10 strollers.

1. quinny zapp xtra 2.0

  
 quinny ni memang popular. sya merembes habis tengok orang pakai masa mula-mula dulu. lagi-lagi colour merah. macam dari jauh dah nampak.



 berat stroller ni 9 kg. lagi 1 kg nak cukup 1 kampit beras.
ok takde kaitan.
quite berat pada sya. tapi quinny ni sturdy. maneuver pon smooth je. lepas tu since dia quite bulky, baby nampak macam selesa je kan.


2. quinny moodd

sama macam qunny zapp, cuma yang ni paling merembes. cantik gila.


almost nak beli jugak la. nasib Z ada. suruh sabar. study dulu. fikir betul-betul. pada sya, mahal moodd ni. tak tau la kot korang rasa murah.


nak tau berat stroller ni berapa? lebih kurang 15 kg?
hahahahahahahhahahahahaha

dulu sya ada this kind of weird perception which is lagi besar stroller tu, lagi study and comfortable la baby kita bila duduk dalam tu.
weird kan? weird weird.
aptb.. hahahahahaha

but this quinny moodd memang selesa la sya tengok baby dalam tu. memang kena dengan harga. sya fikir sya pakai kereta cinonet je, kalau tak mungkin dah buat tabung kot. hahahaahhahaaha.

so kalau anyone nak beli quinny moodd ni, first question; pakai kereta apa?


3. nuna pepp luxx

yang ni ada kawan sya sendiri pakai and dia memang recommend habis nuna pepp luxx ni. berat dekat 10 kg tapi memang baby comfortable dalam tu
(tapi kalau baby memang tak suka duduk dalam stroller, convert la katil jadi stroller pon, memang taknak jugak. hahahaha)


punca sya tersuka nuna pepp luxx ni sebab ternampak nuna pepp in yellow. hahahahahhaa


todcha, i love yellow.
banananananana. hahahhahhahaa

sya tengok video, memang nampak smooth. lepas tu sya rasa nuna pepp luxx ni design dia kemas. tak over sangat, tak simple sangat.


4. recaro easylife


yang ni sya suka sebab nampak sporty. lepas tu ringan (5.7 kg). Boleh recline up to 4 positions, tapi tak boleh recline habis sampai flat, tak boleh facing parent.

ada colour kuning pulak tu. merembeslaagiiiiikkk.


5. combi well comfort


combi ni memang style. sya tau pasal combi dari blog kina farhan (tempat rujukan bride to be zaman 4-5 tahun lepas. hehehehehe. brides yang suka DIY projects sya rasa mesti kenal dengan blogger kina ni kan)

ok, combi memang paling ringan sya rasa. 4.6 kg je wehhhh. features sya tak payah explain, boleh baca kat bawah ni utk basic features dia. fold & unfold boleh guna sebelah tangan je. memang tarahal la untuk mommiess ajet-ajet independent. ngeeee


boleh forward facing and rear facing. yang ni memang highly recommended untuk newborn.


6. hallford zuzz 4

yang ni antara yang on top of the list selama 2 minggu (2 minggu jek. hahahahahhaha)

hallford zuzz 4 ni menang dari segi harga sebab memang affordable. most online sellers jual complete travel system, means ada carrier, boleh attach bila nak guna. sangat la sesuai untuk newborn. jimat sebab tak payah beli carseat. tapi jimat kejap je la.. carrier carseat tahan bukan sampai setahun pon. huhu

yang bagus carrier carseat ni bila kitre berjalan. kalau baby tidor dalam kereta, boleh terus angkat carrier, attach kat stroller. tak payah kejut kan baby.

tapi, kalau ikot sya la kan, apa la sangat takat kejut newborn baby ni. tak sampai 5 mins dia tidor balik. hohohohoho
unless kalau baby payah tidor. then carrier carseat is a must!



sambung balik**

sya share pictures yang explain a bit passal features stroller ni. nak taip sya tak berapa rajin.
sorry.. huhu


6. bugaboo bee3

yang ni memang pujaan hati. sebab ape?


sebab colour kuning.

cantik. serious. sya tengok kat mamours ke mana, tak ingat, memang cantik. mneuver memang smooth. berat dekat-dekat 9 kg. canopy dia memang terbaik la! dari jauh boleh tau ko pakai bugaboo.hahahhahaha
dengan lambang persis audi-hilang-2ketul-kosong, memang ni antara yang top dalam list.


antara warna-warna lain. hitam cantik.
but yellow bugaboo bee3, rasa macam nak bawak tidor stroller ni.
ok, i is over.

masa tengah tengok bungaboo bee ni, sales assistant tu ada suggest jugak another stroller, mamas & papas armadillo kalau tak silap. also yellow in colour. tapi tak tau kenapa, sya memang species kalau dah suka yang tu, ko tak payah buang masa la promote yang lain. memang hakuu pandang buat syarat sebab taknak orang kecik hati jek. hohohoho


7. babyzen yoyo / babyzen yoyo+

do i need to introduce this?

tak payah cerita la kot pasal babyzen ni kan. huhu



babyzen yoyo model lama (2014) haritu  dorang dah stop keluar kan, if im not mistaken. sebab dorang dah keluarkan model baru, which is babyzen yoyo plus. untuk babyzen yoyo plus, dorang introduce new colour which is taupe. so kalau korang pakai colour taupe ni, dari jauh orang tau yang korang pakai babyzen yoyo plus or 2016 punya.

babyzen yoyo plus (2016 model) jugak ada few improvements yang babyzen introduced.
antara nya; larger basket, ada additional compartment dengan zip dekat belakang canopy tu, bigger size (slightly la, which of course make it slightly heavy tapi tak sampai sekilo pon), lepas tu handle dia pon padded, strap pon padded.


gitu lah matematik nya..

nak tengok best ke tidak, sila google video babyzen yoyo. 

tapiiiii, satu je yang tak best babyzen yoyo ni,
banyak betul strollers kat luar yang imitate babyzen yoyo.
just to name a few; aldo compatto, baby throne, yuyu, yoya, little bean, yadayadaa.
aptb..

tapi bagi seorang peminat stroller tegar, sekilas stroller melintas, hatta bayang-bayang pon, dah boleh tau
(tu orang lain la.. sya bukan peminat stroller tegar. bahahhahaha)


8. gb pockit

yang ni masuk dalam list sebab dia ringan.


paling ringan sya rasa. paling kecik bila fold. memang tak makan banyak space.
cuma sya ada baca mommies comment kata pockit ni maneuver tak berapa smooth untuk outdoor activity.
contoh macam pusing-pusing downtown ke, jalan tempat batu-batu ke, etc.
yang ni sya tak sure. tapi motipp sangat nak usung anak tempat berbatu kelikir bagai. hahahahahahahaha


ada banyak colours.

sya tengok masa baby expo ada buat sale pockit ni. but kalau korang interested nak beli pockit, do check from ig sellers too. some of them offer harga yang cheaper as compared to boutiques.


9. mountain buggy nano 


yang ni pon best. berat dalam 6 kg je.


memang saingan hebat babyzen yoyo.price-wise, this one is way cheaper than babyzen yoyo plus (double kot)

sya siap mintak vote from kawan-kawan, and ada yang vote for this one.


10. easywalker mini buggy


yang ni memang ada peminat dia tersendiri.

sya mula-mula suka sesangat dengan union jack tu. cantik kot wehhhh...


merembes tak?
huhuhuhuhu

sya jumpa ada orang share some of their features. so sya share kat sini la


ok, cukup la kot takat tu.

----------------------------

top 10 strollers yang sya buat ni is solely based on sya punya preferences and selera.

lain orang, lain citarasa. yang penting, ikut masing-masing. tak payah ikot orang.
ada orang jenis alah membeli, menang memakai.
ada orang, nak yang murah. sebab rasa stroller ni asal kan ada je.
ada orang nak yang betul-betul puas hati.
ada orang yang memang tak guna langsung stroller. sebab lagi prefer carrier. 

so depends la eh..

ok, berbalik pada soalan, adam guna stroller apa? 

adam ada dua strollers. nanti sya review satu-satu (kalau rajin.. hahahahahahaha)

ok bye (dato aliff syukri)


disclaimer : pictures from various sources, using google images



update:

kalau ada yang nak baca sambungan@ review stroller Adam, boleh refer entries ni:










4 comments:

  1. Replies
    1. smpai sekarang tak habis review lagik. hahahahha

      Delete
  2. Bugaboo tue menarik!! warna kuning! Bumble bee sangat ๐Ÿ˜ siqah tak kaji lagi pasal stroller.. Insyallah ada rezeki dapat anak, baru nak kaji lah.. Save dulu yang orked share ni. Hehe

    ReplyDelete