In the name of ALLAH.. The Most Gracious and Most Merciful

I seek Your refuge from grief and distress, old age and laziness, miserliness and cowardice. I seek Your refuge from the burden of being in debt and from being overcome by men. Aamiin.

Monday, December 5, 2016

resipi: kuew teow konjac goreng

assalamualaikum wbt

dear diary

good morninggggg. dah breakfast?

harini simple update. nak share resepi kuey teow goreng guna mee / kuey teow konjac.

taw tak apa tu mee konjac?
pergi tanya budak-budak atkins. hahahahahahahaha

dulu zaman sya diet atkins dulu, belum ada lagi product mee / nasi kurus ni.
time tu, es dengan ef tu pon belum kurus lagi. belum bercinta lagi gamaknya. hehehe
time tu yang ada shirataki noodle brand apa ntah, yang beli kt jusco tu.

ok, melalut. sambung balik **

sya beli ni sebab saja nak try. walaupon dah tak buat diet atkins lagi, tapi sya still lagi tengok dari jauh taw. hahahaha

sya tak nak diet atkins ke?
geleng laju-laju.
next year la kita diet atkins eh. bhahahahahahhahahahhahahahaha

ok2, so nak taw tak apa rasa mee / kuey teow / nasi konjac nih??



ni rupa dia. cute kan

---------------

resipi kuey teow goreng (kuey teow konjac)

bahan-bahan

1. kuey teow / mee konjac

\

nak masak dia sama je macam masak mee / kuey teow biasa tu.
basuh sikit, then rendam kejap dengan air panas. sya rendam kejap je. dalam 4-5 minit je.
lepas tu tos kan.

2. bawang merah, bawang putih, halia, etc.
masuk la apa lagi yang korang rasa nak masukkan.


bawang merah dengan bawang putih potong + smash ngan pisau. hehehe
sya masukkan bawang blender sikit.

3. sayur : tauge / sawi / daun bawang, cili, etc.

sayur dengan bahan-bahan penyeri.

kebetulan kat rumah cuma ada broccoli. so sya guna broccoli je.
nak masukkan fishcake tapi takde.
 kat rumah ada hotdog, so humban je hotdog sekali.
capsicum pon sya masukkan sekali. hahahahaha


4. ayam cincang tak berapa nak halus sangat.
ikut la, kalau suka kecik-kecik, potong la kecik-kecik.


kalau suka banyak, boleh masukkan banyak. ikut laaaa..


5. telur.
telur takde gambar. sorry. hehe


6. bahan-bahan tumis 
cili kering blender / cili boh
kicap
sos cili / tomato
sos tiram
ikut la nak taruk apa
kalau tengah diet atkins especially yang tengah nak orientasi (induction. hahaha), then kena minus la benda-benda yang high carb / sugar tu.
or consider guna kicap and sos yang low carb.

cara masak

cara masak dia sama je macam masak mee / kuey teow goreng biasa**

tumis bawang, masuk kan cili. masak sampai pecah minyak
masukkan ayam, sos, kicap, etc. masukkan garam sekali.
last sekali masukkan hot dog / fishcake, sayur & kuey teow /mee konjac.
masukkan telur sekali. gaul semua.

pastu adjust-adjust la. 
siap.


ni rupa bila dah siap.

rasa dia not bad la..
tapi sedap lagi kuey teow biasa.
dia rasa macam kuey teow degil sikit.
paham tak camne tu?
hahahahahahha

so, pada yang tengah diet atkins / low carb, boleh cuba. tapi sekali sekala la.
jangan makan selalu.

kenapa takleh makan selalu?
malas nak explain. dah lama benti jadi penasihat atkins tak bertauliah ni.
hahahahhahahahhahahahahaha


ok bye (dato aliff syukri)



9 comments:

  1. hha kuehteow degil ea..

    benor tu tp still leh telan.hehe. ok gak sbb yui ada beli, sje nak cuba.

    ReplyDelete
    Replies
    1. same la. sya pn saje try. diet nye idak. janji klw org ckp kite taw rase die cmne kan.. ;)

      Delete
  2. Mane nak cari kuey teow konjac ni? Ke produk atkin ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kire product atkins la. beli online je fatin. ramai gile seller sekarang.

      Delete
  3. ingatkan nama kuew teow konjac tu keow teow kurang ajar hahaha...rupanya memang spelling cam tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg gitu mila.. ni mesti bukan geng atkins nih. bhahahahahhahahaha

      Delete
  4. Comel pulak packaging dia... Hahahah. Resepi simple je ni tapi ending nampak sedap pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh la bash.. biasa je sya tgk. dgn rase degil2 tu. xpe la, janji penah try. hahahahaha

      Delete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete