In the name of ALLAH.. The Most Gracious and Most Merciful

I seek Your refuge from grief and distress, old age and laziness, miserliness and cowardice. I seek Your refuge from the burden of being in debt and from being overcome by men. Aamiin.

Friday, January 20, 2017

susu formula (fm): bila patut tukar dari step 1 (0-12 months) ke step 2 (6-12 months)

assalamualaikum w.b.t.

dear diary

ni entry khas untuk mak-mak yang anak die minum formula milk.
tak kisah la fully fm ke, campor-campur dengan ebm ke, etc.

adam dia start minum fm masa hari first discharge. hehehe
masa tu tak pandai nak pump pe sume, so bagi dia formula milk dulu. masuk hari ke2 susu dah banyak. alhamdulillah.. so sya start fully breastfeed.
tapi tak lama. sampai adam 6 months+ je..

ok sambung**

adam minum enfalac a+ step one.
step 1 ni dari umur 0 bulan sampai la 12 months.

but then sya perasan jugak ada enfalac a+ step 2 yang warna pink tu.
untuk umur 6-12 bulan.

confused tak? hehehehe

oleh sebab adam ok je dengan susu enfalac a+ step 1, so sya continue je dengan step 1 tu sampai la adam 9 bulan macam tu.

masa pergi check up, berat adam boleh tahan..
bmi pon dah masuk kategori kuning weh. which means dah terlebih la. hahahahahaha

adam memang bambam pon. hehehehehehe


adam. 9 mo. dalam bakul diy. hiks.

picture ni masa 9 mo.
owh, sya memang suka botak kan adam.
sebab rasa syok licin.
syok kalau nak kiss.
bhahahahahahha

satu lagi sebab sya tak suka panas.
so bila botak ni sejuk sikit kepala.
so jangan terkejut kalau jumpa adam harini ada rambut,
tiba-tiba next week licin. hiks
nasib la daaaammmm...

ok, sambung balik.
so sya pon study la sikit pasal nutrient baby ni kan.
macam adam, sya perasan ada 2 punca kenapa berat dia naik.

first, sebab dia kurang makan (blame me! uwaaaaaa)
ni menyumbang kepada faktor kedua which is adam kuat betol minom susu.
yang ketiga, nurse kata sebab adam belum berjalan lagi. once dah berjalan nanti, dia akan lose weight la. ok yang ni kita tak boleh buat pape la kan..

so, solution dia, first - introduce dia pada variety of food (adam 9 bulan still sya gigih bagi puree buah jek. adoi)
second, tukar susu.

ok, bercakap pasal susu, lama jugak sya duduk kat aisle susu baca label satu-satu. tengok part gula la, nutrients lain, etc.
yet still enfalac a+ is the best. dari segi DHA dia, pastu ada la lain, sya pon tak ingat.

so sya rasa, maybe its time, to change from step 1 to step 2.

masa adam 10 bulan, adam start minum enfalac a+ step 2.
alhamdulillah. ok je dia.
actually adam semua susu dia bedal.
hahahahahahahhahahaha

ok, now adam dah setahun 2 bulan, 
dah tukar pada enfagrow step 3.
so far ok.

so berbalik pada soalan, patut ke tukar step 1 ke step 2. 
well, ada banyak pendapat..

first, kalau takde problem, anak serasi, then boleh maintain guna step 1 sampai setahun.
second, ada kurang, ada lebih dalam both step 1 and step 2.
sya baca articles, discussions kata step 2 ada lebih iron. tapi masa sya refer kat label tu, macam step 1 ada macam-macam lagi. like more DHA (balik2 DHA. hahahaha)
but maybe step 2 dia kurang kan certain tu sebab baby dah start makan solid food kot.
kan kan..

ok, tu je.
eh, membantu ke entry nih?
hehehehehhe

takde nak share experience sya and adam je.. kenapa sya tukar from step 1 ke step 2.

haritu check up setahun alhamdulillah. walaupon berat adam still kategori juara untuk umur dia, but alhamdulillah, bmi normal.
good job baby.
high5!

ok lah. tu je untuk harini


ok bye (dato aliff syukri)
















No comments:

Post a Comment