In the name of ALLAH.. The Most Gracious and Most Merciful

I seek Your refuge from grief and distress, old age and laziness, miserliness and cowardice. I seek Your refuge from the burden of being in debt and from being overcome by men. Aamiin.

Sunday, September 2, 2012

DIY mini pelamin : hunting for props

Dear Diary

Yesterday me yang dah Lama berpakat ngn my parents and my sis telah ke Sungai Besar, Selangor. Motif?? = Hunting props for my mini pelamin.

Huh!! ingatkan murah. rumour semua tu.sama jek harga dengan kat Kampar. cheit!

Tapi since da sampai kat sane, so borong jugak La kan..

I went to Ipoh too. People called it "Pasar Bena". Barang-barang pengantin, flowers, macam2 La..mmg banyak kat situ. Price?? Biasa jek. Nak kata murah tu tak La..tp affordable.

So, I bought few things there (at Pasar Bena & Bunga-bunga Cinta Ipoh and at few shops at Sg Besar). So let's look at some of them;

Paper flower (xtaw ape jenis paper nya..crepe kot..)
Location : Kedai Bunga-bunga Cinta, Ipoh (pergh..nama memang tak tahannn!)
Price : RM 4.90 (1 paper boleh dapat 3 bunga besar-size bunga tangan/HB)

Paper Lantern
Location : "Pasar Bena", Ipoh
Price : RM 4 (size besar) the smaller the size, the cheaper its price.

Pasu Putih
Location : Kedai bodo, Sg Besar
Price : RM 12

Flowers (Putih & yellow)
Location : Kedai bodo, Sg Besar
Price : RM 2.50 setangkai (1 tangkai ade 5 kuntum)

Balik tu, kitorg teros start gubah pasu bunga. Since sume orang mmg xde seni, so when we managed to gubah the flowers (or at least made them stick in the vase) pon dikira a big success! hehehe

See.. yang kaler hitam macam bola jarang tu actually wajib beli taw. Mende tu la yang wat bunga tu bentok bulat! hoho. so that's the trick. Though kita xde seni, still boleh gubah bunga2 tu.. cucuk jek kt bola hitam tu. Price?? huh! nampak cam bodo je tp harge RM 12. same ngan harge pasu tu!! Bought at kedai bodo kat Sg Besar.

Abah settle kan the first pasu. hahahaha. Consider ade seni la tu.. =p

On the way..

Done with the first one

Finally, we managed to finish both!!!!!!

Heeeee...eventhough frust sebab harga tak murah seperti yg diharapkan (jauh kot Kampar ke Sg Besar), but still rasa lega biLe tgk bunga yang dah siap tu.. OK, la..
Actually I called the kedai bodo sebab bengang gile dengan tuan kedai cina tu yg sangat berlagak. da la tak bg murah, muka cam hape jek! cakap cam orang xpuas ati. kenapa still beli kat c2?? sebab da dtg jauh2.rs cam *%6&#@* lak kaLau tak beli pape kan..phewww..sabar je La..Lupa nak amik gambar kedai 2.boLeh post kt cni.rs nye kedai *%6&#@* camtu xde copyright ke ape kot..aaaaa...sakit ati biLe ingat!!

Ya Allah..tingkatkan laaaaaa tahap kesabaran ku nih.. Semoga semuanya OK.. Aminn..

25 comments:

  1. bukan pasar bena. tapi pasabina. merujuk pd komen awk di entry sy, sy tak faham ape kaitan katil adik awk yg patah dgn papan stage pelamin mini tu. sbb sy xgune katil pun utk DIY mini pelamin. tq!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bLe bc bLk br ur comment then only sya notice psL katiL 2..hehe

      jgn saLah paham taw awak..xkate pon awak gune katiL..what I mean is for the platform, camne nak bagi die more robust. sbb structure die looks simiLar to papan kt katiL (tu yang I told u bout my bro's katiL yg br patah tu)
      that's why I sought for ur advice cmne nak bagi die tahan

      jgn saLah paham ek =)

      Delete
  2. pasabina?ade tuLis ek kt kdai 2?? kitorg sume pnggL pasar bena.haha.sLambe jek.orait.psni 2ka =)

    ReplyDelete
  3. hai dear. B2B from perak ke? juz nak share, linda aritu mase beli barang2 bertunang, linda beli kat kedai VRstar di ipoh..best kedai dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ker??ha..nak pegi La dis week!! yeay! thanks sangat2 Linda sbb inform.sya mmg xtaw pape psL sume nih.next week nak tunang.skang pening kepaLa nk settLe mcm2..

      Delete
  4. Replies
    1. mekaceh..*bLushing* org puji even bkn sendiri yg buat.hehehehe

      Delete
  5. santekkkkkkk! tak sabar tunggu outcome nya.. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks cha...doa La mini peLamin tu OK ye..risaw sbb sume nye xde seni..cmne La agaknye nanti..huhu

      Delete
  6. saya terfikir nak buat sendiri gak ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. siLa2...nak kate jimat kos tu tak La..but at Least after the ceremony, we own the peLamin.xyah puLang bLk..kan.. =)

      Delete
  7. oh sebab tuh laa jadik bulat ek? hmm senang kan gitu. cucuk2 je dah bule jadik bunga tepi pelamin kan

    ReplyDelete
  8. cantik je bunga kuning tu..hehe..nnt nak tengok hasil akhir taw..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks dear.hopefuLLy "hasiL"nye OK la..huhu

      Delete
  9. hebat nye ayah tukang gubah bunga!! haha..selalunya kalau pg sg besar benda x miss ialah beli kain..sbb murah sikit dr yg KL ni ha

    ReplyDelete
  10. betoL.2 years ago, beLi bj rayer kt c2 murah giLe.skang biase jek.tp kaen2 agak murah La..beLi Langsir pn kt sne =)

    ReplyDelete
  11. Bunga-bunga cinta tu dekat dengan giant kan? Dah dekat sangat dengan rumah saya tu...

    Pasar bena tu kat nerr? Saya org ipoh pun tak tau... huhuhuh... (nampak sangat jarang balik kampung)

    Saya selalu pegi survey area jalan kuala kangsar, banyak kedai situ. VR STAR tu pun kat situ gak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. die facing McDonald station 18. xbesar sgt pon..VR star lg best.tp kLw nk beLi gam, kertas2, paperbag, byk La kt c2

      Delete
  12. hari tue farah da g sg.besar dgn ammar.. da jugak g tgok barang2 untuk tunang.. mmg murahhhh! so ammr decide nnt nak g cari barang kat sana je.. tapi farah xtau kedai mana yg superb!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dorg kate Leh nego Lagik kt sane.tp Sya xpandai sangat nego2 nih.ntah La..huhu

      tp rayer Sya mmg pegi sane cr baju, Langsir pe sume.pLg murah-kueh raye =)

      Delete
  13. sya:dear,lala ari tu pegi ipoh hunting brg kawen..jauh kot dr sg.petani..hehehe..lala pegi jln kuala kangsar yg zarith bgtau tu..not bad la..wlpn kedai buruk tp brg2 dia murah..terutama kedai nama SKK..VR Star pn ok..murah jugak..tp lala bekenan la dgn crepe yg sya beli wat bunga besar tu..tlg belikn blh?hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SKK?? Sya xpenah taw. nk try tengok La!!

      Delete
    2. SKK 1 barisan ngn VR Star jgk sya..tp VR star hujung skali kan kalu dtg dr ipoh..VR Star kedai cantik..SKK nie kedai brurk je..dia ada signboard SKK kt luar kedai dia..sya kena perhati..insyaAllah jumpe..bg lala berbaloi beli kt SKK..selamat men"hunting" sya..

      Delete
  14. tq so much for your info... saye adik b2b from selangor... hehehe.. boleh tgk2 blog saye pasal buat mini pelamin gak... kakak baru kawen semalam.. ^_^ heheheh

    http://adikbride2be.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks Asiep! da tengok. mmg terbaekk!!! =)

      Delete