In the name of ALLAH.. The Most Gracious and Most Merciful

I seek Your refuge from grief and distress, old age and laziness, miserliness and cowardice. I seek Your refuge from the burden of being in debt and from being overcome by men. Aamiin.

Wednesday, April 19, 2017

review : Unifi vs Maxis Fibre

Assalamualaikum w.b.t.

dear diary

harini nak share pasal internet / wifi kat rumah.
ingat tak post sebelum ni sya share pasal cara tukar dari postpaid ke prepaid?
well, salah satu sebab nya; sya pasang internet kat rumah.
so sya rasa tak perlu dah commit dengan postpaid plan sebelum ni.

sya bukan la heavy internet user.
guna internet pon untuk facebook, shopping dengan whatsapp.
owh, satu lagi, untuk google. sebab sya suka meng-google.
tengah tengok tv tetiba rasa sakit perut, terus google
"lower abdomen pain"
over kan. bhahahahahhahhahaha

ok, untuk internet kat rumah ni, sya dah plan lama jugak.
kadang-kadang tu tengok Z main game pastu membebel pasal tak boleh connect la, internet slow la..
tu belum kalau sya guna hp dia, tengok-tengok tengah bukak internet speed test.
nampak naww laki den tengah frust ngan internet speed.
so sebagai seorang wife mithali, akhirnya sya decide nak pasang je kat rumah.
adam boleh tompang sekaki tengok minion.

ok, sambung**

untuk wifi, sya study dua ni:
unifi and maxis fibre.

ni sya share maxis home fibre plan yang sya dapat dari website maxis.

lowest plan is RM 139 untuk 10 mbps.
oleh sebab sya plan nak ambil yg laju sikit, sya aim plan untuk 30 mbps.

maxis fibre ada 2 plans untuk 30 mbps.
plan pertama, RM 179 - voice call kena bayar.
plan kedua, RM 189 - unlimited / free voice call.



untuk unifi pulak, RM 199 untuk plan 30 mpbs.
tapi untuk voice call, kena bayar.

untuk plan 30 mbps, maxis fibre memang dari segi harga.
lepas tu download dengan upload, both 30 mbps.
untuk unifi, walaupon plan 30 mbps, tapi download je 30 mbps.
upload 10 mbps je.
(although it depends on coverage jugak kan..)
so, maxis fibre wins.

dari segi free gift / items included dalam package,  unifi lagi best.
sebab dapat free DECT phone.
maxis fiber pulak, walaupon ada plan yg offer unlimited calls, tapi dia tak bagi phone.
so kita pulak kena sediakan sendiri.

lepastu unifi ada free hypptv.
tapi ntahpape la channel yang dia bagi free tu kan..

so untuk benda-benda free ni, unifi menang.

tapi maxis offers unlimited/free iflix access untuk plan 30mbps and ke atas.
menarik...

dari segi installation, sama je. both foc, takde charge pape pon.
tapi ada jugak sya baca kat website pasal wiring/cabling ke camne ntah.
kalau lebih/panjang, ada additional charge.
yang ni kena check balik.

oh, satu lagi, both maxis home fibre and unifi ada contract 24 bulan @ 2 tahun.
so kalau terminate awal ada penalty.
and kalau korang pindah rumah, korang nak dorang install balik kat rumah baru kan, automatically contract korang tu dorang reset balik.
so start balik contract 24 months tu.

setelah ber-discuss laki-bini, kitorang decided ambil maxis fibre.
sya pon apa lagi, terus google review la apa la pasal maxis fibre ni.
sya study review users maxis fibre kat putrajaya. so far semua komen kata puas hati.

kat website maxis ada la meng-highlightkan pasal Maxpert setup la bagai.
sya study la sikit pasal maxpert.



ini je rupenye
tapi ok la. kalau orang noob macam sya, sya suka services ginih.
memang kita interrogate la orang yang datang install tu.
tapi sebab ada Z, so sya biar Z handle.
let him talk / discuss dengan staff maxpert tu.
sya pulak?
sya duduk diam-diam, jaga diri, jaga ikhtilat.
bhahahahahahahahahhahaahhaha

ok, masa nak subscribe maxis home fibre ni, sya ada terbaca yang maxis ada offer add-ons. tapi cuma untuk pengguna maxisOne plan.

maxisOne plan tu apa?
maxisOne plan tu pengguna maxis postpaid.
macam sya. hiks!

apa add-ons yang maxis offer?
dengan cuma tambahan RM 1 @ sehinggit, kita boleh dapat chromecast and wifi extender.

so sya apa lagi, sehinggit je wehhh!
sampai kat maxis center tu, orang tu takde cerita pon pasal add-ons ni, sya yang buat-buat tanya.
padahal memang dah tekad.

sya share sikit kat bawah pasal chromecast and wifi extender.

----------

chromecast

Just Plug and Play Connect Google Chromecast to the HDMI port on your TV and you’re good to go! Be in control of the content that appears on your TV with just a push of a button on your devices, be it a smartphone, tablet or laptop. Whether it’s music, movies or TV series, you can now enjoy them all on the biggest screen in your home with friends and family!

dia sama macam apple tv.
sebelum ni kitorang guna apple tv je kalau nak play apa-apa dari hp.
tapi sya suka lagi chromecast ni.
sebab macam laju je.
or maybe sebab apple tv tu kadang-kadang sya pening sikit kot.
nak kena connect wifi la apa. kadang-kadang disconnect sendiri la.
yang chromecast ni sebab staff yang install tu dah setting kan siap-siap, so everytime sya nak play pape kat tv from hp, just connect je dari hp. settle.
cepat, pantas, syok.

pastu chromecast kecik comel macam pendrive dobott.
apple tv pulak size mcm powerbank versi transformer. sebab dia sleek gituuu.
ok, xpaham takpe. haha

wifi extender


 wifi extender ni sesuai kalau rumah besar.
macam kitorang tak perlu pon sebenarnya.
tapi sebab tambah RM 1 dapat both, so harus la grab kan.

wifi extender ni memboleh kan coverage internet / wifi korang lagi luas la.
contoh cam rumah 2 tingkat ke, or rumah macam ada pulak wings kiri kanan ke, or kalau ada pulak macam bilik tersorok/tercerok ke..

now dah ada maxis fibre ni, kalau kat rumah bila boring-boring je layan iflix sambil lipat kain. memang syok lah.

sekarang tengah mood layan tv series charmed.
ingat tak cerita zaman kita kecik-kecik dulu.
sukaaaaaaaa!


sya suka naww cole turner.
tapi yang sya tengok ni baru season 1.
uwaaaaaaaa
layan je la.. 


ok bye (dato aliff syukri)



8 comments:

  1. Bab bab internet ni mmg hakak serahkan aje kat En Suami OV. Terpulanglah dia nak guna apa pun, malas nak buat comparison bagai hihi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. meh kite tolong compare kan kak. hehehe

      Delete
  2. Salam Khamis.Menyinggah bila ada kelapangan. TQ share info ni untk kita sama2 fikirkn mana yg terbaik gd one

    ReplyDelete
  3. Eh bagus pulak maxis ni.. Bash guna unifi sebab nak tukar dari astro ke hypp tv. Thanks for sharing, sya. Info yang memang banyakkkkk sangat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. unifi best wbb ade hypptv tu kan.. tp ok ke hypptv vs astro? sbb awal2 terminate astro ni mcm lemau sikit la rase bile bukak tv. hehe. tp hypptv pon ade byk package jugak kan..

      Delete
  4. Haha. Tak over pun Sya. Sebab siqah pun camtu gak. Nak tahu apa je, terus google. Sekarang rasanya google paling pandai sekali. Haha. Walaupun ada juga yang tak tahu kesahihannya πŸ˜‚

    Siqah guna streamyx je. Sebab takde line unifi kat rumah :D

    Sebenarnya sampai sekarang Siqah tak faham iflix tu macam mana fungsinya πŸ˜…

    ReplyDelete
  5. review pasal speed dan stability..slalu disconnect ke tak(gaming)..brape upload dan download speed

    ReplyDelete