In the name of ALLAH.. The Most Gracious and Most Merciful

I seek Your refuge from grief and distress, old age and laziness, miserliness and cowardice. I seek Your refuge from the burden of being in debt and from being overcome by men. Aamiin.

Tuesday, March 26, 2013

Atkins Diet for Beginner

Dear Diary

Fruz gile. Berat Sya naek. Sya obes!!! sedihhh.. =(

Sya nak try Diet Atkins. Nih pon Darina yang semangat promote aritu. Tapi Sya reject mentah-mentah. Sya carik buku kat library, jumpe this book "Atkins Made Easy"


Dah bace dah! Confirm esok Sya nak try. Kite ber-experiment ngan Atkins pulak this time. Honestly Sya tak berapa suka Atkins Diet nih sebab NO carb especially during Induction (actually boleh tapi limit to max 20 gram per day)

OK, since Sya dah baca buku tu, Sya nak share kat sini some info pasal Atkins Diet (though Sya taw ramai yang dah taw)

Atkins Diet ada 4 Phase/Stage ; Induction, Ongoing Weight Loss, Pre-Maintenance, Lifetime Maintenace

Tapi since Sya beginner (esok baru nak start), so kita sembang pasal INDUCTION je la ek..

Summary apa yang Sya baca;

-----------------------------------------------------------------------------------------

Ada 20 basic RULES tapi Sya highlight yang paling penting

1. EAT (no limit) poultry, fish, meat, egg 

2. AVOID/NO shortenings, margarines, sauces

3. NO FRUIT, pasta, grains, STARCHY VEGETABLES, legumes, FLOUR, SUGAR, CAFFEINE (pengsan)

4. NO NUTS (during induction)

5. NO DAIRY products except certain types of cheese and butter

-----------------------------------------------------------------------------------------

Sya join Kelab Diet Atkins (KDA Malaysia) and most of them comment kata Atkins tak susah sangat sebab NO STARVING. Avoid carb jek. Tapi carbohydrate pon ada banyak jenis. Contoh nya sos. Sos pon carbohydrate jugak. Hadoii...!

Tapi yang penting NO starving. At least pasni kalaw ngedate still boleh makan sedap-sedap kan? Ngeeee =)

Dah lame tak makan Nandos. hoho


34 comments:

  1. Haa tipula kurus je i tgk u

    ReplyDelete
  2. katne yg obes nye cik sya oiii..hihihi
    kite dtg lawat balikk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. merata2. da benjoL2 kalaw pkai baju t-shirt skang nih =(

      Delete
  3. My housemate pernah try atkins. dia bertahan few months jgk, tapi weekend dia makan nasik x salah. mmg turun berat, goodluck sya ! :)

    ReplyDelete
  4. chaiyokkk sya!

    xsbr nk tgk sya after atkins.. kita mmg tak sempat dh nk diet ni.. pasrah jelah -_- hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha. diet nk g wed CT la nih! eceh. hikhik

      CT kurus. xyah diet =p

      Delete
  5. sungguh2 nk diet nampaknya...good luck dear...

    sejak pas kawin ni, awin makan je segala macam benda, sampai husband cakap, ni makan ke, ada bela hantu raya? hahahha...x pk diet2 dh...almaklum lah, lama tu memendam rasa nk makan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. arini br start Awin. xtaw bertahan ke tak. tgh cari geng nih. hahahaha

      Awin xpe La da jadik puan. Sya baju pon xtempah Lg. tu yg nk kene kurus nih. iskk2

      Delete
  6. wewittt...
    gudluck Sya...pasti boleh~

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks yayang. confirm boleh!! (motivate dr sndr. huhu)

      Delete
  7. K.yan dah try and it works!
    Happy sangat sbb dah tak boncit...hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. serious???

      saye call k.yan japgi! heheheheh (tgh semangat nih)

      Delete
  8. Gudluck sya syg.Sha sokong sya.Chaiyouk2.Pasni boleh train sha plak.Dekat2 nak kawen ni ngengade badan tetibe nak naik.Huhuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeay! sayang sha!!hikhik
      train ap nye, Sya kecik comeL Lote. jgn diet! hoho

      Delete
  9. ku gagal diet atkins. end up ku mkn oat sajo utk berdiet. nasi sesenduk dua. mlm mkn roti dan sup. tak dpt avoid carbs.. huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sya br msk ari ke-2. xtaw La boleh tahan bpe lame. sempot sket sbb coffee pon xLeh. Lemaw jek rase. huhu

      Delete
  10. good luck diet.tak reti lagi nak diet ikut rules ni.cuma cuba untuk kurangkan nasik n yg berminyak dulu.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq. OK jugak tu. tp nk avoid mknn berminyak pon ssh gk kan..
      kene sacrifice goreng pisang ptg2. hoho

      Delete
  11. mau kurus jugak lehhh? heee

    done follow sini.. jom follow n singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

    klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. sya, fadh salah seorang KDA..hehehe...atkin's ni nmpak susah tp sebenarnye senang...senanggggg trunnnn kaw2 punyer..mmg berkesan..fadh kadang2 gigih jgk atkin tp bile tiba mase nk kurus je la..pastu stop...tp stop xnaik2 pown brt bdn..die maintainnnn je..tu yg BEST atkin nih !! hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ker?? nih tgh diet g nih. membare jek tgk org mkn waffle cake. smLm tgk adik mkn anggur pon terliurr

      Delete
  13. diet atkins memang boleh trunkan berat badan..tp kena tahan la dear..linda penah wat seminggu lebih trun la 3 kilo..hehehe, tp kejap je, pastu langgar pantang. ni baru nk start balik, tinggal lg 4 bulan lebih, tkut bdan da naik :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. JOm2. Sya try 5 ari turun 3kilo. Hopefully banyak la lagi turun.. huhu

      Delete
  14. hihi.. berdiet yer sya.. gud luck!! diet atkins mmg bgs.. no starving, ok :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks Aizu. Tak starving. Tp terliur tgk varieties of food. sume high carbo. Adoiii

      Delete
  15. Mohon SYA cuba dulu n buat review nanti. Hahaha. cha pun dah badan naikkkk sejak kawen. agagagaga

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha. Da kawen bdn naek xpe. Sya nih kawen pon belom da mcm apam! hoho

      Delete
    2. errrrrr boleh gittew? ngeh3. apam sedap wut letak kelapa. Okey kidding!

      Alaa naik sikit tu normal ler.. Bahagiaaa.

      Delete
  16. go sya..gooo !! pasni leh review diet tu ...

    *i try herbalife je, sbb nk menten..berat dah naik ke 41kg..before 36/37..menggila punya naik !

    ReplyDelete
  17. Ari tu anna try diet atkins 3mggu.. turun 4kg je...ihihi... lps tu bantai mkn nasi sbb ade dinner company... tak tau la naik berapa skng ni....dah xkesah dah..perut lipat2 pon buat xnampak je... hehehe... aja aja fighting!!!!

    ReplyDelete