In the name of ALLAH.. The Most Gracious and Most Merciful

I seek Your refuge from grief and distress, old age and laziness, miserliness and cowardice. I seek Your refuge from the burden of being in debt and from being overcome by men. Aamiin.

Thursday, December 20, 2012

Wedding Photographer

Dear Diary,

Remember my prev entry? Here. I should say how grateful I am to have advices, suggestions from B2Bs and even my friends who happened to baca blog ni =)
Thanks a lot.

OK, ramai B2Bs yang cadangkan photographers as according to criteria yang Sya share haritu. Ada jugak yang suggest photographers from Kedah, KL, Selangor, etc. Thanks jugak. And guess what, sebagai orang yang excited dengan wedding, Sya sent email/sms to ALL of them, request for quotation.

Gigih kan?? Hehehehe

Nak share summary kat sini. Kalau ada yang tertinggaL, tolong inform. Sya update nanti.

Wedding Photographers from Perak

1. Manjafoto
Kat website dorang ada senarai package tapi untuk wedding 2013, Manjafoto akan buat package lain. Still waiting for their update. Or maybe Sya kena contact lagi kot..

2. Rahim Ewalk
Ni antara my favourite. Pictures cantik, PR skill pon bagus. Email reply cepat. Sangat polite =)

Price untuk Solemnization+Reception+Outdoor starts from RM 1,500 (same day). Additional charge RM350 kalau different day.

**Exclude outstation fee (ikut tempat-la)

3. TakaraSakana
Price untuk nikah+sanding+oitdoor starts from RM 1,300.

**Additional charge RM 200 kalau different day.
**No mileage charge (bagus kan?? maybe sebab Kampar-Ipoh dekat je kot..)

4. Cerita Lensa

Price untuk Solemnization+Reception+Outdoor starts from RM 1,200.

**Mileage/trannsport charge RM 200 (Ipoh-Kampar)
**Additional RM 200 for second photographer

5. Candid Motion Picture
Ni memang murah. Serious!! (maybe sebab before tu Sya anta email kata budget tak banyak kot. hoho) Price for Solemnization+Reception+Outdoor starts from RM 699. Murah giler kan??? Rasa cam nak hire as second photographer je (Eh?! Kate budget ketattt???? Cheit!)

Tapi ini untuk basic la.. album pon kecik je, and pics pon tak banyak. Kalau compelete (big album, 120+ pictures, etc) boleh ambik package yang starts from RM 899. But for those yang nak second photographer ke ape, why don't try hire Candid MOtion Picture kan.. (Kalau shoot and burn mesti lagi murah kan???)

**Mileage/transport charge (Ipoh-Kampar) RM80 only.

6. Colour Pencil

Price starts from RM1,200 for Solemnization+Reception+Outdoor. Perghhh... Cover semua nih! Siap bagi beg free, case, etc. bagai. Nih memang berbaloi. Reply cepat! Anta message je, pejam mata 5 kali, da dapat reply (hehe. exaggerate pulak)

7. Bicara Lensa
Nih pon antara my favourite jugak. Pictures banyak yang macam vintage/oldskool gitew. Suka!! Hehehe. Price for Solemnization+Reception+Outdoor starts from RM 1,699.

**Exclude mileage/transport etc. (sebab lupa nak check. Huhuhu)

Wedding Photographers from KL, Selangor, Putrajaya, Kedah

Untuk photographers outside Perak, Sya ada simpan quaotation dorang. Tapi Sya tak share price sebab takut nanti tak sama kan... But they are awesome taw. Picture pon cantik!!

1. SECA photography
Cantik!! Tapi sebab dorang based kat Putrajaya, so kena fikir 2-3 kaLi. boLeh contact them thru fb.

2. Ubai Ismail
Picture memang awesome. Hahahahaha (motif gelak?? Ada la!! Hehe)

3. Hatif Anuar Photo & Design

Boleh tengok blog dorang tapi picture tak banyak lagi sebab blog ni baru. Facebook tak ingat-la.. Sorry.. PR definitely super-duper bagus. Price for Solemnization+Reception 1+Reception 2+Outdoor RM 1,500 only. Complete coverage ni. Siap dapat sticky album, custom album AND leather bag.

**No mileage/transport charge untuk dalam Kedah, Perlis. Outside kene contact dorang la =)

Notes: Dorang buat promo sekarang. Pre-wed OR Post-wedding photoshoot just RM150 je. Anyone interested boleh check with them. Berbaloi untuk B2Bs utara =)

4. Kerjagilasimol Photography
Picture memang cantik. Tapi price boleh tahan. Mileage, transport, accomodation, kena check sendiri ngan dorang.

Sume photographers kat atas are suggested by B2Bs and friends

Thanks again pada yang bagi suggestion. Kalau korang tau photographers yang best especially from Perak, please share ye.. =)

30 comments:

  1. saya suka

    http://www.facebook.com/amandastudiomanjung?ref=ts&fref=ts

    Kak saya kawin ambil ini..memang cantik gambarnya dengan albumnya....dan harganya memang bebaloi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ker?? OK. nnti Sya contact. Hehehehe

      Delete
  2. peningkan nak cari OP ni. since nana dah bayar utk OP siap dengan belah lelaki sekali, terus tutp mata utk survey OP lain. kang tak tetap hati pulak. HAHA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. betoL.xtaw nk piLih yg mane

      rs cm nk LEt org Laen decide kan..mcm tunang, mak/abah ker..sbb pening.kjp nk ni, kjp nk yg Laen.hoho

      Delete
  3. OP ika pon gud!!!pic terbaik dear & harga dia xmahai bg ika ^_^
    Shutterholic wedding :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. da checked (see.excited kan?bc comment teros check.hehe)
      dorg based kt KL..kene consider transport, accomodation, etc,
      tp Sya try tnye jugak nnti.who knows harge die OK kan..ngeee =)

      Delete
    2. hehehehehe..mmg base in KL tapi dulu masa ika servey dey al lg murah dr yg based di kedah & penang :P

      Delete
    3. ye ker??Ok2.kompem nk check nih.hehehe

      thanks Eika =)

      Delete
  4. gud info sha..thanx ! sya cer tgok aizull marcello, sam rais, subhi karim, G.i photoshoot..dorg pown mmg ohsem abis ;) hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah2 yang..mahaL dorang tu! huhuhu. Subhi karim yg Irinne punye tu kan??

      Delete
  5. Assalamualaikum mantan bride datang jenguk. hihi. awak nikah bila dear? baguslah buat research semua camni. memudahkan orang lain juga :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaLaikumsaLAm

      thanks K. Sheila =)
      wed dec next year.Lammbaaatttt Lagik tp semangat kan! hehehe

      Delete
  6. thank u so much sya..terharu sgt dgn review sya..
    tenkiu..tq and tingkiyu...

    ReplyDelete
  7. amek yg murah n gmb puas ati..nnt bleh cuci sendiri byk2..story book yg kt Groupon pn murah2.buat sendiri lg jimat.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.murah puas ati yg pening tu.tgh survey2 Lagi ni =)

      Delete
  8. Salam kenal,,tq follower me ya..:)

    ReplyDelete
  9. sya...

    mazelensastudio pon lawa!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. da tgk. Memang lawa!!

      tp dorg bkn based kt Perak. g 1, cm gempak sangat je dorg nih.hoho

      tp da sent email request quotation.hehehehehe

      Thanks WE =)

      Delete
  10. Wahhhh...Banyaknye sya.Hehe.Terbaikla.Siap ade info utk utara photoG lg.Pelan2 pilih.Semoga sya jumpa photoG yang awesome. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aminn..

      hehehe.xabes Lagi survey nih.by end this month mmg kene decide

      Delete
  11. siyes nk OP mmg pening.. nk cri yg gmbr cantik tp harga murah, mmg payah.. ada lak OP yg cas harga lain klu event tu berlainan hri.. yg xpaham, nape xinclude dlm pakej sbb mostly org skang nikah n sanding mmg hari lain..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betoL. peLek kan..

      tp Sya xbLeh bLah yg charge transport mahaL giLe. huhu. peningg..!

      Delete
  12. gudluck sya mencari OP terbaik. yg penting jgn berabih banyak duit sgt kt OP... sebab byk lg benda lain nak setel.. selamat mencari... pray the best for u

    ReplyDelete
  13. better utk OP carik yg dlm negeri sbb tak cost mileage kan..lgpun rasanya photoG ramai jgk yg hebat2 :)

    tp utk OV, mgkn kita blh spend lebih sikit sbb tak ramai OV yg berbakat..mcm kita, amik dgn abg wira aka WIRA visuals..utk 1 event only rm999 plus mileage beliau amik rm 200.. rasa berbaloi sbb moment video mmg priceless kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aLa..skang Wira charge RM 1300 per event. uhukk

      Delete
  14. sya, i already know why photoG tak letak price dlm blog diorang..
    sbb nye ramai yg dengki if harga org ni rendah, org ni offer lg rendah...
    i had faced the problem...
    dasat betoi rr hasad dengki ni...perghh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ker??saye penah nk mencarot asaL kene contact br Leh taw price kan..

      I c.. keje mmg ramai hasad dengi. xpe, stay focused. Niat kite bg the best for customers. eee.. nnti roger detail dLm email ek

      Delete
  15. dear..jgn penen2 survey taw..ntt nurul pon tolong survey jgk..kte same2 cari eh..nrl dh jumpe sorang op yg murah n ok..dok ipoh je op tu..ntt dh kumpul byk2 nrl wt review pasal op jugak..

    haa nk tnye awk dok kampar ke?me pon from there :)

    ReplyDelete