In the name of ALLAH.. The Most Gracious and Most Merciful

I seek Your refuge from grief and distress, old age and laziness, miserliness and cowardice. I seek Your refuge from the burden of being in debt and from being overcome by men. Aamiin.

Wednesday, May 31, 2017

Idea menu berbuka puasa: Resipi Gulai Lemak Kobis dan Kacang Panjang

assalamualaikum w.b.t.

dear diary

rajin pulak sya update ginih kan. hehehehe

saja nak share menu berbuka puasa. punca nya sebab sya pon kadang-kadang blurr nak masak apa. so start harini kita share la menu kalau kita sempat masak and sempat update blog. ngeee

so anyone yang tengah mencari idea nak masak apa untuk menu berbuka puasa, boleh la kita sharing is caring kat sini, ok.

so ni menu untuk berbuka puasa semalam


menu semalam:

1. ikan kembung goreng salut tepung bestari
2. sambal sotong
3. gulai lemak kobis campur kacang panjang

sya share sekali recipe gulai lemak kobis yang tersangat la simple, cepat dan confirm sedap, versi bujang (sebab bahan-bahan dia express je. hahahahahahahaha)

-------------------------

 Resipi Gulai Lemak Kobis & Kacang Panjang (kuning)

bahan-bahan
1 biji bawang merah (blender)
4 bawang putih (blender)
kunyit 1 inci (blender)
kobis (potong kasar)
kacang panjang (potong la ikut suka)
1 ketul kiub ikan bilis (haaa.. ni orang malas punya style. hahahaha)
santan pekat @ santan kotak kara (setengah kotak)

cara-cara
masukkan semua bahan diatas kecuali kobis dan kacang panjang.
bila dah masak blup blup, masukkan sayur kobis dengan kacang panjang.
kacau sampai masak.
ikot selera, sebab ada yang suka lembik, ada yang suka rangup-rangup sikit.
macam sya, kobis sya suka lembik, kacang panjang tu sya sya kuranggg sikit kalau dia lembik. so sya masukkan kobis dulu, kacau kejap, then baru masukkan kacang panjang.
pastu masukkan garam.

settle.

-------------------------

ada yang suka hiris je bawang tu, taknak blender. pon boleh.
sya ikot mood. even gulai lemak ni pon kadang-kadang sya buat gulai lemak putih je..

macam semalam, sebab sya blender bawang/bahan-bahan untuk buat sambal sotong tu, so alang-alang, sya masukkan je sekali bawang/bahan-bahan untuk gulai lemak nih.
senang kerja! hahahaha

ok, tu je untuk harini.

ok bye.



4 comments:

  1. ok dah saved sesiap..time tade idea nak masak boleh pertimbangkan menu nih..

    ai is puasa tapi tgk ni tertelan jugak la air liur..huwaaa look so sedap maaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. time bulan puasa memang semua pon nampak sedap kan.. hahahah

      Delete
  2. wah masak jenis campak2 ni yg suka sangat. jimat masa tenaga semua. elok sangat buat lauk berbuka sebab nak kejar masa kan? ๐Ÿ˜

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol. yang ni sya stuju sangat. jimat masa + tenaga =)

      Delete