In the name of ALLAH.. The Most Gracious and Most Merciful

I seek Your refuge from grief and distress, old age and laziness, miserliness and cowardice. I seek Your refuge from the burden of being in debt and from being overcome by men. Aamiin.

Tuesday, May 23, 2017

Ho Chi Minh, Vietnam 2017: Review Xavier Hotel

assalamualaikum w.b.t.

dear diary

sebulan sya peram entry pasal trip ke Ho Chi Minh City, Vietnam nih.
sebab rasa macam panjang sangat entry. bukan sebab apa, sebab macam banyak sangat gambar. hehehehe

nanti lah bila ada masa free kita siap kan sikit-sikit sampai complete entry vietnam tu.
untuk hari ni, kita share pasal hotel dulu.
sebab haritu kawan sya ada dm kat instagram tanya pasal hotel, so alang-alang, kita sambung membebel pasal hotel kat sini. hehe


punca teringat pasal entry vietnam. hahahahahhaa

ok, sya pergi vietnam hujung bulan april 2017,
pergi berdua dengan kawan sya, darina.
memang kitorang gamble je pergi tu.
luckily Z bagi. yeayy.
muah gracias muchomuchomuahh
bhahahahahahhahahaha

memang gamble je pergi berdua dengan tak tau apa nya.
kitorang pergi ke vietnam berbekal kan apa sya baca kat blog and sikit belanja Z  bagi. eh! hahahahahaha. macam ayat novel zaman sekolah.

ok, yang pasal kat vietnam nanti cerita.
ada few tips sya nak share sebab ada few benda yang sya tak tau, tak cerita dalam blog tapi masa kat sana baru tau sendiri. gitu rupa nya..
huhuhu

so insyaallah, dalam minggu ni sya siap kan entry full.

sambung pasal hotel**

sya book xavier hotel  thru booking.com
takde kena bayar pape pon.
bayar masa kat hotel nanti.

ok, hotel kat ho chi minh dorang accept currency VND. ada yang accept usd tapi most hotels memang nak VND la cerita dia.
so make sure dah standby duit VND cukup-cukup. jangan terbelanja semua pulak (macam kitorang. hahahahahhaa)



ni lah rupa depan xavier hotel.
kecik je hotel nya..

kitorang stay ni untuk 3 hari 2 malam.
total kos 3 hari 2 malam kat sini RM 277 @ USD 64

murah ke mahal? ntah.
hehehehe


kitorang ambik bilik standard je.
memang muat-muat je wehhh.
ada katil size queen ni, then ada ruang secoet, lepas la untuk solat pe sume, and other basic facilities macam tv, fridge, toilet sah la ada kan.. hahaha

masuk hari last kitorang kat sini, penuh terus bilik, sampai nak solat pon kena angkat barang sikit letak atas katil. bayang kan la... betapa sempit nya @ betapa banyak nya kitorang membeli.
antara 2..
tapi sya rasa bukan sebab banyak shopping, tapi sebab bilik kecik sangat. eceh.

toiletries semua ada. dont worry.

iron dorang tak provide. 
tapi dorang ada ironing service. yang ni sya suka.
dorang charge RM 3.
so nak iron tudung ke, baju ke, RM 3 sehelai.
tapi kalau nak bayar dalam VND dorang charge 10,000.
murah pulak bayar dalam vnd. hahaha

scale provided kat hotel ni.
just call and staff dorang akan hantar ke bilik kita.
so before balik tu boleh la check/timbang dulu barang kita takut terlebih muatan pulak.
airasia sekarang dah straight kemain. huhuhu.

hotel ni jugak ada offer service airport transfer. mahal sikit la nak compare dengan kalau kita call sendiri teksi vinasun tu kan.
tapi yang best nya service airport transfer nih sebab kita tak payah pening kepala.
lepas tu confirm teksi datang on time.
and yang paling best, barang yang kita shopping untuk sekampung tu, staff hotel tu akan angkatkan sampai la ke dalam bonet teksi tu. hehe

bismillah tours kat malaysia street tu pon ade service airport transfer jugak (kalau nak option yang murah sikit)


tapi macam sya cakap, sya malas nak pening kepala.
so memang sya request hotel arrange kan je. nanti dorang masukkan dalam bill hotel kita.
simple. settle. hehe

oh satu lagi, hotel bayar masa check out nanti.


----------------------------------------------


ok, cukup pasal xavier hotel. sya nak share pasal hotel in general kot ada yang tengah mencari hotel untuk ke HCM nanti.

ini senarai hotel kat malaysian street je taw.
kalau lorong belakang2, sya tak sure.

xavier hotel ok je pada sya.
tapi kalau sya pergi lagi, sya takkan pilih xavier hotel ni,.
sya akan pilih hotel yang lagi dekat dengan pasar malam / pasar ben thanh tu.
ok jom sya share sikit hotel-hotel yang korang boleh pilih sepanjang malaysian streeet ni.

cari yang dekat sebab dah jadi trend kalau kat HCM tu, kita akan shopping pastu balik bilik letak barang, mandi, solat, then keluar balik shopping.
most of the time, memang jalan kaki.
so kena bijak pilih hotel. huhu

sebenarnya takde la jauh mana pon.
sebab dorang ni semua satu deret je. 
tapi bila dah penat berjalan and shopping tu, mula la terasa indah nya kalau yang ni hotel aku (sambil berjalan nak ke hotel kita yang paling hujung sekali tuuu. huhu)

ok, sya susun gambar ikut jarak. paling hujung (jauh sikit) sampai la yang paling dekat dengan pasar malam / pasar ben thanh ni.



blessing 1 hotel (paling hujung)
hoang gia huy hotel
queen central hotel


thanh thu hotel
saigon pink 2 hotel
alagon western hotel

kat hujung tu tu la ada pasar ben thanh. malam nanti bukak pasar malam pulak. so lagi hujung lagi jimat la tenaga nak berjalan kaki

gia huy hotel (lagik)
an tam hotel

rasa nya ada lagi kat hujung tu..

so boleh imagine tak?
kira nya dalam list yang sya bagi kat atas ni, an tam hotel tu paling dekat la dengan pasar malam / pasar ben thanh
so kalau shopping rasa-rasa dah tak muat tangan, naik hotel jap letak barang dulu. camtu la kekdah nya..

xavier hotel?

hmmm.. die nuuuuuunnn extra sikit kena jalan kaki.
dalam list hotel kat atas ni, blessing 1 hotel la paling jauh (takde la jauh sangat tapi sebab dia lorong paling hujung kan..)
tapi xavier lagi atas lagi. fuhhh

so kalau sya pergi lagi vietnam next time, sya memang ambil hotel yang dekat-dekat je.  huhuhu

malaysian street ni best nya.
barang dah murah-murah.
tak payah nak tawar menawar pon.
ada kedai yang memang dorang tak bagi pon nak bargain.
nanti sya share shopping apa kat sana dengan harga sekali.
tudung / shawl naelofar, bokitta, ariani, duckscarve, telekung (telekung siti khadijah tu pon kemain banyak kat sana)
yang ni sya masukkan dalam entry penuh - itinerary and budget trip HCM vietnam nanti.

ok la, tu je la dulu.

till then,
xoxo



8 comments:

  1. best best,
    kiranya ada la nak p kali kedua tu kan..ekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah. tengok pada demand. kalau ada orang, sya pergi. hehehehehehe

      Delete
  2. ooohh mmg panjang jugak ni..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann.. baru hotel. tu pasal entry penoh peram smpai sekarang. hahahahaha

      Delete
  3. Siqah tak pernah ke Vietnam. Nanti share eh bab shopping kat sana. Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah.

      vietnam ni makcik-makcik suka la siqah.. sya macam xminat sangat. pegi saja2 je.. tp saja2 pon ade la jugak brg beli utk sekampong. haha

      Delete
  4. Hahahah... korang yang shopping banyak sangat ni... untuk raya ke apa, sya? Heheheh.. thanks for sharing pasal hotel yang paling dekat. Macam teringin la pulak nak pergi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom pergi!! sementara tengah anak sorang nih. hahahahahaha

      Delete