In the name of ALLAH.. The Most Gracious and Most Merciful

I seek Your refuge from grief and distress, old age and laziness, miserliness and cowardice. I seek Your refuge from the burden of being in debt and from being overcome by men. Aamiin.

Wednesday, May 17, 2017

resipi kek batik paling senang, cepat, mudah, dan confirm sedap !

assalamualaikum w.b.t.

dear diary

harini sya nak share satu recipe kek simple tapi dekat dihati. ecewah

resipi kek batik.
yeayyyy! (kite pulak terlebih happy. hehe)

ni baru buat last week. tak sampai bapa hari dah licin.
yang bedal sya dengan Z.
ustaz adam dia tak layan. dia layan secret recipe je.
bhahahahahahahahaha

ok, ni recipe kek batik paling simple, cepat and confirm jadi dengan sedap nya. hiks!

--------------

bahan-bahan

1 pack biskut marie (patah kan. sya patah 4)
1 packet milo (dalam 200 gram. lebih sikit pon takpe)
 1 ketul butter yang kecik tu (250 gram)
1/2 tin susu pekat
 serbuk koko (dalam 2-3 sudu. ni optional. kalau ada, cantik sikit kejadian kek batik tu. kalau tak dia macam malap sendu sikit warna dia. tapi ikot la..)
telur 2-3 biji (optional. tak nak letak pon takpe. tapi kalau letak, dia gebuuuu sikit)

------------------------------

cara-cara

panas kan butter sampai cair (api slow)
masukkan je semua bahan kecuali biskut marie dalam kuali.
kacau jangan berenti. kalau lenguh, tukar tangan.
kacau sampai keluar bubble blup blup blup tu (maksud nya dah masak la)
masukkan biscuit marie. kacau / gaul sekata.
masukkan dalam bekas. tekan-tekan supaya dia jadi padat.
tunggu sejuk sikit, then masuk dalam fridge.
lepas tu potong, serve.

--------------

part potong dengan serve ni sya fail sikit.



rupa kek batik kitorang.
senget-senget sya potong. biar la.. janji rasa bau dan warna tu maintain. hehe

#serioussedap..

tu je untuk harini. jom sambung buat kerja!


ok bye (dato aliff syukri)


4 comments:

  1. nampak sedap tu, boleh cuba nanti dah lama akak tak buat ni

    ReplyDelete
  2. Favourite Siqah!! Dan ini sajalah dessert yang Siqah tahu buat. Paling senang dan cepat siap. Hehe

    ReplyDelete
  3. Bagus resepi sya ni, detail... hahahah. Bash kasi resepi macam pandai-pandai kau la nak hidup.. hahahha. Tapi bab telur tu nak letak time bila, sya?

    ReplyDelete