In the name of ALLAH.. The Most Gracious and Most Merciful

I seek Your refuge from grief and distress, old age and laziness, miserliness and cowardice. I seek Your refuge from the burden of being in debt and from being overcome by men. Aamiin.

Thursday, September 15, 2016

baby kena ruam? sudocrem adalah nappy cream paling best

assalamualaikum wbt

dear diary

*quick update*
ignore tajuk yang macam budak fail paper bm tu.

adik perempuan sya pon ada baby. baby Hans, baru 4 bulan. ngeeeee
haritu kitorang discuss pasal nappy rash @ ruam lampin / pampers kat baby sebab allergic.

ada la few nappy cream yang kitorang discuss tapi sya still suka nappy cream yang ni.
sudocrem (ada yang eja sudocream. ikot suka la..)

so far adam serasi dengan cream yang ni. haritu ada babysitter adam try bagi drapolene tapi macam tak jalan sangat. tapi ada  baby kawan sya yang serasi dengan drapolene. depends la..

so far kalau sya, yang ni memang highly recommended la.
kalau ada yang tengah plan nak deliver tu, sila beli sudocrem ni buat stock.
adam masa baru lahir haritu, tak sampai seminggu dah kena rashes kat bontot. merah habis.
nangisssss..

tu pon lepas whatsapp kak anne tanya asal adam nangis beria masa tukar pampers, kak anne suruh tengok ada merah tak, baru la taw pasal nappy rash ni. ye-ye sya ingat memang bontot baby merah.
nangisss lagik! syian adam. huhu
nasib time tu ada terselit sudocrem kat hamper baby.

tapi sekarang takde dah la.. dah kental dah adam tu.
hahahahaha


ni stock sudocrem sya baru beli masa balik raya haritu.
sya beli kat farmasi kat kampar, perak. memang murah farmasi kat situ.
kalau nak beli online pon boleh.
kat lazada pon murah

selalu sya beli size paling kecik. sebab senang kalau nak travel.
tapi susah nak dapat.
sya haritu pon sampai post kat group tanya mana nak cari, then ada la few hot mommies kata dorang ada extra stock. pheww...
selalu yang sudocrem paling kecik tu dapat time beli hampers, kadang-kadang clinic bagi smaples, or time baby expo, etc.


ni first time sya beli size besar gedabak ginih. RM 16.85 untuk 120g.
nih rasa nya tahan sampai adik adam nanti kot.
bahahahahahaahahahahahaha (touch wood**)

tapi sudocrem ni sya sapu kat tempat lain jugak,
kadang-kadang kalau ada naik macam merah-merah kat belakang adam ke setompok dua, sya sapu je sudocrem ni. nanti mesti hilang. senang cerita memang kena ada la dalam stock.


gigih baca. padahal sebelum ni dah pakai berbekas-bekas. hehehehe

ok, tu je.
lapa la pulak. asal asik lapa je nih. isk.

ok bye (dato aliff syukri)




5 comments:

  1. agree sya..saila dapat sudocream ni masa kat HKL keluar2 LR dpt la goodies bag. masa g KPJ dapat krim ruam brand lain. tak sebest sudocream..hehehe!

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah anak e'in takde plak kena ruam lampin nie.. cume ruam die kuar bile die berpeluh.. kemain taw die tak boleh panas sikit.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok la tu. alhamdulillah. adam jarang kena but bila kena mak die panic over sket. hahahahaha

      Delete
  3. Bagus dah jumpa yang sesuai untuk anak kan :)

    ReplyDelete