In the name of ALLAH.. The Most Gracious and Most Merciful

I seek Your refuge from grief and distress, old age and laziness, miserliness and cowardice. I seek Your refuge from the burden of being in debt and from being overcome by men. Aamiin.

Monday, January 21, 2013

Butik Pengantin Part 1 : Binari vs C'Daa D'inai

Dear Diary

Sya B2B budget ciput selera besar!

Sadiss..

Harini survey butik pengantin. Saje jek.. So far baru 2 butik.

Sya nak compare price.

Pakej untuk Dewan which includes;

1. Pelamin Dewan 3 panels
2. Sepasang baju (L&P)
3. Veil & Kasut
4. Accessories
5. Make-up
6. Red carpet
7. Stand Flower (6)
8. Pintu gerbang
9. Set Renjis, payung, kipas, bantal, etc.

* Nih basic la.. Kalaw nak tambah lain boleh je. Sya ingat nak tanya kalau pelamin 5 panels kena tambah berape. Tapi malas nak duduk situ lama-lama! Nanti la baru tanya. Huhu *

First butik Binari. Location of course Kampar, Perak.

Harga RM 3,200. Sya jumpa songket yang Sya suke kat sini. Rasa nak teros book jek. Tapi tahannnnn dulu. Sebab tak abes survey. Kang nyesal! hoho


Second Butik C'Daa D'Inai. Kat Kampar jugak.

Harga RM 2,600. Siap bagi voucher RM 300 (Confused jap. Belom book da dpt voucher)! Pastu akak tu kata sometimes dia provide teros 10 stand flowers. Whoaaaa.. Yang nih best! Da boleh imagine da nak move satu or dua pastu letak kat tepi guest-note area/booth. Boleh camtu? hehehe

Baju kat sini memang cantik-cantik. Kalau nak yang modern cam dress siap tepek-tepek bunga, pearls beads bagai, train panjang gila, sume ada kat sini. Tapi songket kurengg. Frust teros..

Tapi Sya gelak-gelak lepas kuar kedai. Sebab rasa seronok jugak survey-survey nih ek! Hehehehehehehehe

Sya nak pelamin camni sebenarnya..

Lupa nak check dorang ada or tak. Nanti La double check.

Selalu package from butik ade apa ek? Ada pape tertinggal tak??

p/s : Sya rasa macam murah lak package kat Perak nih. Ker biasa je?? Takde experience. (Aahhh..! murah pon duet hantaran da abes. Sape nak jawab? Iskk!)


37 comments:

  1. Sya area kampar eh?kalo ipoh,ley servey butik nida amek dulu..tp cantikla pelamin pilihan sya tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks Nida. Sya br nk survey =)

      jpg Sya check

      Delete
  2. Murahhhhh
    Serius murah plus pakej pun nampak ok.nak2 yg second tu
    Yelah kalau blh cut cost lat harga pelamin tu sedang2 elok sja sbb pelamin kita bukan duk lama kan
    Yg penting sya tgk mekap diorg ok ke tak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu La kan.. adoi. make up yg Lemah nih! huhu

      Delete
  3. yg butik no 2 tu seems okay tau! feyqa pkai wedding planner sbb sng sikit dh la fiqa ni mls nk survey hehe

    ReplyDelete
  4. Sy pon perantin bajet berselera besau..ahahah..yg no 2 tu cam okeh jekkk..murah3 pon murah..beza gile harga kat sini..aiyooo...

    Syaaa..jgn lupe email adress kamu k;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ekr??
      Tehaaaaa, Sya da email da! hehehehe. yeay!

      Delete
  5. kalau dewan kos lebih sikit dr rumah. kalau share kenduri bolehla save budget hehe tp rasa mcm ok je harga yg u survey tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kLW share kenduri best kan.. tp kitorg jauh.. so kene ade 2 kenduri gk. uhukkk

      Delete
  6. eh eh eh samalah kita... pengantin bajet in da house tapi nak ikut tekak sendiri kan :) sya..tak try ke Zaha Wedding Planner.. Pelamin die gojes sgt!!! My fren kat K.Kangsar amik ngn dia ok la price! Pakej dewan+rumah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. adoiii kretip tang mana tah hehehe takpe Sya...lmbt lagi.. survey dulu ok mana tau dapat lagi murah n lagi chantik ke... hehehe WE penah burn deposit 150 sbb survey 2,3 je dah bekenan terus booked! pastu bila jumpa lg chantek menyesal tahap gaban~ nak taknak melayangg la depo tu isk3

      Delete
  7. pakej awin amik sama cam 9 item yg sya senaraikan kat ats tu dapat 2K kat teluk intan ;)
    awin rs pakej awin tu macam mahal, upanya ada yg lagi mahal dibandingkan pakej tu ;)

    ReplyDelete
  8. kalau package dewan mmg murah harga yg sya dpt tu...sya buat potong kek?
    meja potong kek ade tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh.a'ah La. xteringat puLAk. adoi.. xkan potong kek atas lantai Lak kan. hoho

      Delete
  9. sya .. awk cuba tanya hand bouquet ... die provide x? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sya ade menang HB aritu. So pkai HB from mrs nelly kot time wedding nnti =)

      Delete
  10. kalau kat perak tu tak tahu la nak compare, tapi mostly kawan2 yg kawen kat perak kata kos mmg up sikit.. plus kalau buat kat dewan mmg akan costing sikit sbb guna 3-5 panel...

    try to survey lagi k, takut nanti nyesal. time cha dulu amek pakej 3 panel jugak cuma buat bawah khemah.. even dok bandar, tapi amek pakej kat kampung, + transport even lagi murah dari amek kat shah alam tapi transport free.. pakej cha dulu RM 2100, baju 2 psg, make up 3 kali, pelamin 3 panel, baju pgapit, baju flower girl, fresh HB.. besttt kann?? itu pun selepas singgah 10 butik area shah alam, bangi n kajang.. pheeuuww!

    murah tak semestinya tak cantik, mahal tak semestinya hebat. but im truly satisfied with mine... heeee
    Mmg kene byk survey okey! Chaiyookkk2 dear...

    ReplyDelete
    Replies
    1. best giLE! nih yg nk survey lagik nih! huhuhu

      Delete
  11. rasenye yg pilihan ke-2 tu ok kot sya.. cam byk jer bnda kita leh dpt.. kos pn kureng sket.. majlis lame lg kan?? ce tny akak butik tu.. kot la blh dpt bj songket.. request je.. cube naseb.. heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade bj songket. cume xde yg Sya suke. huhu

      Delete
  12. Menerima tempahan menjahit manik,membuat veil pengantin dan menyewakan veil..jom singgah http://washura.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. hi sya..kite dh follow..feel free to follow kite balik okayh...;)

    ReplyDelete
  14. gud luck sya.. survey byk kedai bru puas hati. lps tu jgn lupe catit satu2 ape yg ade di setiap butik. lps tu sha kne compare la. hehe ni pengalaman nina. mmg nina buat jadual compare mane yg berbaloi. hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu La.. Sya tgk ade B2B yg jmpe Lg best, makin semangat nk continue survey! huhu

      Delete
  15. survey byk2 lg sya.. byk masa lg.. tp, kena booking cepat2 jugak, sbb takut ramai pl pd masa yg sama gn sya nnt

    ReplyDelete
  16. Salam , Tiqa duk KL tp nikah kat kg, kelantan . nak nangis rasa bila tak dpt nk survey butik cari pelamin sendiri sbb pakcik dah deal ngn kawan dia !! sedeyyyyyyyyy!!!!! ingatkan nk jln2 survey sendiri lg puas hati kn.. ;(

    Tiqa dpt rm1500 je (1 panel). sbb kwn pakcik kn . dapat 3 pasang baju, make up sume . pelamin di cantik (nasib baik)..

    emm..pasrah je la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. OK la tu. harge OK, pelamin cantek. yg ptg puas ati!! =)

      Delete
  17. Sya...sep2 same.Pengantin bajet selera besar.Sha pon cmtu.Hehe.Tapi pakej dewan memang mahal cket ek.Sha buat kt umah.Pakej 1.5k je.Tu pon memang amek basic je.Sha pny opinion bykkan survey lg smpai sya btol2 puas hati taw.Gudluck dear.

    *Pelamin sya suke tu cantik!!Simple and sweet.Suke3. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betoL! Sya tgh survey2 Lg nih..

      peLamin tu maybe angan2 je kot. sbb kt cni xdek. uhukk

      Delete
  18. syaa ade geng2 yg tgh usha pelamin kl x? nk tumpang sekaki...kekkee

    ReplyDelete
  19. Salam. . jom ke blog sy pulak..http://artlightstudio.blogspot.com/

    ReplyDelete