In the name of ALLAH.. The Most Gracious and Most Merciful

I seek Your refuge from grief and distress, old age and laziness, miserliness and cowardice. I seek Your refuge from the burden of being in debt and from being overcome by men. Aamiin.

Tuesday, April 18, 2017

of being a parent

assalamualaikum w.b.t.

dear diary

gigih pagi tadi sya meng-draft review tapi tiba-tiba rasa macam nak share yang ni dulu. esok la kita share review tu
entry pasal trip vietnam bulan lepas pon tak sempat nak siapkan.
yang tu memang amik masa sikit.

by the way, siapa sini dah jadik parent, angkat tangan.
angkat tingi-tinggi sebagai tanda betapa "syok" dan energetic nye menjadik parent. bhahahahaahahahahahahahahahaha

nahhh sya share sikit pasal pengalaman parents kat luar.
ada yang sya pon experience sama, ada yang belum. hehe


sebenarnya lain sangat apa yang kita expect @ bayangkan sebelum ada anak, and selepas ada anak.

dulu konon macam dah study habis la.
sekali bila ada anak, lainnnn wehhh.
ada yang boleh pakai, ada yang tak seswai langsung.
i believe every child ni unik.
even sesama siblings pon tak sama kekdah dorang nih.

sya ingat masa adam baru berapa hari, sya snap picture poopoo adam and whatsapp akak office tanya
"normal tak adam berak camni"

everyday kita akan learn a new lesson bila ada anak nih
(untuk first time mak /apak la)

ni over. idaaak la gini kekdah nye kan..
eh wait, cengginih ke kalaw ada toddler and newborn baby at the same time?
gulp.


indeed !
masa adam newborn baby dulu, memang ni benda paling seram la.
sekarang? heh!
mak potong kuku anak sambil mulot kunyah roti ngan tengok cite minion.
**buat gaya berlagak


ni pon experience time zaman adam still a newborn baby masa tu.
kalau boleh letak tu kena slow gila, lepas letak jek teros lompat keluar. jangan toleh belakang dah!
hahahahahhahahahaha

sekarang? heh
(sambung berlagak. hahahhahahahahaha)

rasa macam satu achievement bila berjaya tidokan baby / newborn
hahahaha


ok yang ni experience dulu-dulu la.
sekarang adam jadi alarm kitorang time weekend je.
hari biasa, dia pon sama-sama lena macam kitorang jugak. hehehe



ok, ni kitorang experience masa adam newborn baby la.
awal-awal dulu.
once dia dah 3 bulan macam tu, makin ok.
sekarang? heh!
petik jari jek.
berlagak lagiiikkkkkk** hahahaha

adam kitorang train dia tidur dalam bilik sorang-sorang start masa dia umur 10 bulan macam tu.
ada yang kata macam kejam, tapi so far it works for us.
adam pon happy je tido sorang-sorang dalam bilik.
tutup semua lampu, lena la dia.
lagi dia suka ada sebab dapat conquer space besar. 1 bilik tu dia punya kot !

jjyeahhh!
are you ready, parents? well, they dont care.
huhu

yang ni sya selalu baca ada parents yang tak berapa suka.
macam meng-compare anak kata nya,
tapi maybe sebab sya baru anak sorang, so far i never felt offended kalau kita sembang pasal anak and another parent cakap "anak saya tak macam tu"
selalu sya akan respond "serious?? buat camne tu"

ye la.. kita new parents kan..
so experience parents lain kita cedok la sikit-sikit.
mana boleh guna, kita apply/adapt dalam cara kita.
mana tak boleh / tak kena ngan jiwa / tak logic tu, buang je. apa susah. hehe

yang selalu melambat kan sya apa taw,
bila pagi-pagi nak tukar pampers, sekali dia popoooooo
uwaaaaaa
why adam whyyyyy??
dibuuuuu dah lambattttt...

pernah jugak terjadi bila dah siap, last sekali masa nak tukar pampers tengok penuh, terus tanggal tudung, sandar kat sofa sekejap, ambik hp, whatsapp boss-
"puan, saya masuk lambat pagi ni. saya ambil time off"
sebab dah taw dah confirm takkan sempat sampai office on time !
uwaaaaaaaaa

Nooooooo! I object this. hohoho

ha yang kat bawah ni pulak kalaw parents yang ada anak dah besar sikit or anak yang dah pandai cakap.
yang dah reti menjawab.
hahahahahahahahhahahaha
sya belum lagi.
pretty sooooooooooon ;)


hahahahahahaha. teringat akak-akak office cerita pasal anak-anak.
comel budak-budak ni bila dah pandai menjawab. hehehe



luckily adam tak specify nak sapa. so boleh buat-buat pandang Z. haha



yang ni comel.
comel apa when they repeatedly show you things though benda tu over and over again
(belum jadi, pandai la cakap. hahahahahahhaa) 




hahahahahahahahahahhahaha



yang ni sya selalu jadi kat sya.
adam jenis tak suka makan.
kadang-kadang beria kita masak / belikan something yang pada kita dah sedap dah tu, sekali dia rasa pon taknak.
bila pujuk tak berjaya, paksa pon tak lepas,
then memang mak meletop la
fineeeee! tak nak makan sudah !

hahahahahaha. kelakar bila ingat.
selalu Z la jadi ala-ala penyelamat.
kadang-kadang Z punya method menjadi.
tapi kadang-kadang sama-sama fail.
bila fail tu, we either sama-sama hangin, tak pon sya pulak bahan Z.
seee.. seee... toldyou !

yang ni selalu jadi kat Z !
kadang-kadang sya tengah masak ke kemas rumah ke, dengar la dialog dua beranak ni.
ayat cliche Z; "Adam, macam-macam dalam bilik Adam ni ayah beli. toys ada, kereta ada, buku ada, vespa ada, takkan boring lagi??!!
ayah dulu kecik-kecik takde pon bla..bla..."
dia start membebel pasal zaman dia dulu-dulu.

time tu sya lantak kan aje.
pandai-pandai la korangg.
hahahahahahahahhhahahaha

and last sekali....


ini tersangat la kitoranggggg.
hahahahahahhahaahhahahaha

so yeahhh, syok kan jadik parent !
bhahahahahahahahahahahahahahaha


ok bye (dato aliff syukri)


2 comments:

  1. Gambar tu saya tak paham sebab tulis orang putih. Yg lain saya paham.

    ReplyDelete
  2. Menjadi parent ni mmg tak akan ada habisnya OV. Sentiasa belajar benda baru. Sebenarnya seronok ke tidak menjadi parent ni kan atas kita. Kalau kita rasa, seronok, seronoklah jadinya.

    Anak anak mmg amanah Allah pada kita tapi dalam masa yg sama dia juga jadi ujian ....

    ReplyDelete