In the name of ALLAH.. The Most Gracious and Most Merciful

I seek Your refuge from grief and distress, old age and laziness, miserliness and cowardice. I seek Your refuge from the burden of being in debt and from being overcome by men. Aamiin.

Wednesday, June 14, 2017

nak potong bawang pon boleh jadi hal ke??

assalamualaikum w.b.t.

dear diary

ok, tajuk over sangat kan.. huhu

sebenarnya ternampak kawan sya share kat facebook.
pasal cara potong bawang.
sebenarnya setiap masakan ada cara potong bawang dia.
macam sya, sya amalkan cara- ikut suka laaa nak potong camne pon. 
tapi kalau yang strict tu, dorang memang follow.
ada yang kata cara potong bawang ni mempengaruhi rasa masakan. 
mak aihhhhhh... gitu sekali. huhu



haa... ni haa....

menung kejap sya..
pasal sya tumis sayur potong separuh bulat.
sya masak sambal pulak potong bulat.
tak ke tunggang langgang, acanerr tuh.
hahahahahahahahahahahahhahahhahaha

tak kisah la. janji kena selera kita lakibinianakberanak, layaaaaannn...

tapi esok-esok kalau terigat, sya follow la style potong gini.
boleh?

ok, nak share tu je sebab baru ternampak tadi.

ok bye.


11 comments:

  1. oo ada cara juga ye nak potong bawang, akak main hentam ja ikut suka nak potong macamanapun janji semua dapat dimasak

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. sama la kita kak... kira bagus la tu dah potong, ikut kan rasa nak campak sebijik dalam tu je. haha

      Delete
  2. ko jangan wat main2. Pasal potong bawnag ni la aku sentap denagn mil aku..haha.Kus semanagt. Mak aku jenis ikut suke je..mil aku jenis yg terer masak.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. bhahahahahahahhaha. mak mentua aku masak lagi sempoi, so aku bab2 ni memang boleh team la ngn mentua aku. hahaha

      takpe jan, bak kata mak aku dlu, ngan mentua jangan lawan. dengar je.. tp aku takde sebab pon nak melawan sbb memang geng. bhahahahahahhaha.

      ko tere masak jan. ni klw mak mentua ko jumpa aku, maw mengurut dada dia. hehehe

      Delete
  3. hahahha dulu kerja food demo ada orang cakap "buruknya cara potong bawangg mesti tak pandai masak" hahaha kuaja tau.

    btw I jenis potong bebesau . selalu orang ingat ayam rupanya bawang hahaha. sebab takut terkena tangan -__-

    ReplyDelete
    Replies
    1. fuhhh.. hebat ni. hahahahaha. smpai skrg takot terkena tangan? comel. hahahahaha

      Delete
    2. Comel gila cici ni! Eh tapi betul la kadang takut oi terpotong jari

      Delete
  4. Potong je camne pun, kalau orang tanya cakap resepi sendiri... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. tu la.. ingat kalau orang tanya or tegur nak cakap "ohhh.... sudah tukar ka?" :p

      Delete
  5. Oh pernah sekali masak spagheti sauce bash potong bawang macam potong untuk sambal, dia sepatutnya kena potong dadu kan.. punya confident rasa sedap sekali mak tegur ni masak sambal ke apa...

    Baru dapat tangkap patutla rupa sos aku ni lain macam je... tapi betul la, orang tua-tua ada yang judge kita pandai masak ikut cara potong bawang.

    ReplyDelete
  6. Lahh serius ada cara potong bawang besar? Haha. Siqah biasa potong separuh bulat je, tak kisahlah masak apa pun. Hehe

    ReplyDelete