In the name of ALLAH.. The Most Gracious and Most Merciful

I seek Your refuge from grief and distress, old age and laziness, miserliness and cowardice. I seek Your refuge from the burden of being in debt and from being overcome by men. Aamiin.

Monday, October 31, 2016

internet plan : celcom vs digi


assalamualaikum w.b.t.

dear diary

harini nak share pasal internet plan from celcom and digi.
punca nya sebab geram dengan digi nih!

sya guna plan digi postpaid plan RM50 (baru tukar. sebelum ni RM78 rasanya)
konon sebab data tak guna banyak pun..

sekali semalam tengah nak update blog, tiba-tiba dapat message kata dah utilized all internet quota.
wt#
lepas tu dia punya dahsyat la sampai whatsaap semua pon tak masuk.
horror betul !
dulu masa pakai maxis / celcom, at least whatsapp tu masuk la jugak. ni langsung takde.



weekend punya quota langsung tak usik.
isk. tak paham lah!

so sya ingat nak tukar la. merajuk dengan digi.


-----------------------

ni plan terbaru dari celcom

Celcom FIRST Platinum (60GB) RM150/month 
Weekend Internet: 30GB
Weekday Internet (Mon-Fri): 30GB
Unlimited WeChat & Whatsapp
Unlimited Calls to all Networks
Unlimited SMS to all network
Celcom FIRST Gold Plus (40GB) RM98/month
Weekend Internet: 20GB
Weekday Internet (Mon-Fri): 20GB
Unlimited WeChat & Whatsapp
Unlimited Calls to all Networks
20sen/SMS
Celcom FIRST Gold Plus (20GB) RM80/month
Weekend Internet: 10GB
Weekday Internet (Mon-Fri): 10GB
Unlimited WeChat & Whatsapp
Unlimited Calls to all Networks
20sen/SMS

-----------------------


kita compare dengan package from digi

DIGI PLAN 50

5Gb internet (all time)
5Gb internet(4G weekend)
100 min 
100 sms

DIGI PLAN 80

10GB Internet (all time)
10GB Internet(4G weekend)
Unlimited free call
300sms 

DIGI PLAN 110

20GB internet (alltime)
20GB internet (4Gweekend)
Unlimited call
1000sms free
Free roadming (5GB +60min)

-----------------------

sya macam tertarik dengan Celcom FIRST Gold Plus (40GB) yang RM98 sebulan tu.
tapi ....

kak anne kata celcom kat office ni lembap!

u mobile?
orang kata macam best.
iskk..
nak kena study u mobile pulak.
adoii

ok bye (dato aliff syukri)


21 comments:

  1. aku fobia dah pakai celcom postpaid, bill melambung sebab duk layan running man kt rumah, jenis yg xleh ade internet laju..hahaha, terus tukar pakai prepaid je =(

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke? bukan klw dah abes quota die gtaw ke jan??

      Delete
    2. Mmg die gtaw..sklai dgn msg2 suh tambah quota..cth 500mb tuk rm 15 rinngit..apelagi aku pun tambah la..hehe..lepas abes tambah lagi..tambah lg

      Delete
    3. celcom memang slow dekat certain tempat...bukan semua tempat boleh jalan laju..

      Delete
  2. huhu.. yui takde hati lg guna postpaid clcom sbb pnh terkena dlu ..huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak, dah 2 pangkah celcom nih. huhu

      Delete
  3. iols pakai maxis, sub ke husband punye line. data berlambak tak penah habis..sbb kt umah pon da ada unifi. huhu.. rasa mcm membazir pulak. kalo leh derma2 data best jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo leh derma, derma sini eh. hahahahahaha

      Delete
    2. tapi celcom pun ade banyak data kan? 20Gb tak boleh habis dalam sebulan jugak

      Delete
  4. Eloklah tukar kalau tak puas hati Sya. Akak bab bab hp dan line ni memang serahkan bulat bulat pada En Laki je.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. hmm..pandangan saya untuk pilihan plan ialah plan yang bagi banyak internet data kerana aku guna lebih banyak internet data berbnadingan dengan panggilan dan sms....jadi pilihan pertama aku mungkin celcom first gold

    ReplyDelete
    Replies
    1. cadangan aku kepada kamu..lebih baik kamu tau line telco mana plaing stable kat kawasan tempat tinggal kamu baru nak buat pilihan tau..sebab tempat lian line telco lain yang berbeza stable kat situ

      Delete
    2. aku setuju dengan cadangan kamu kerana pilih guna plan , perkara yang penting mesti nak tahu line mana yang paling stable kalau xde nanti dah guna plan kamu akan lebih marah dengan line yang kamu pilih tu kerana kadang kadang ade line dakang kadang xboleh guba tau

      Delete
  7. Mesti la digi, sbb murah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya kah? i pun guna prepaid D tau..tapi sekarang ni Line D paling teruk kerana line pun xstabil nak macam mana guna?
      jadi i dah nak tukar nombor saya ke Celcom sebab banyak tempat ada 4G

      Delete
    2. Semua plan berbeza, jadi harga pun lain2 la.

      Delete
  8. bagi saya paling penting dalam pilihan plan yang kelajuan dan kestabilan line tau bukan yang jumalh internet data tu..lagipun kawan saya yang bagi tau sekarang ni celcom line paling stabil berbanding dengan line D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah..lagipun sekarang ni hanya celcom plan ada promosi macan tambah RM10 sahaja dah boleh campurkan kedua-dua internet data yang ada pada hujung minggu dengan hari biasa untuk kegunaan bila-bila masa tanpa had

      Delete
  9. bolehlah try dulu...kalau minat celcom first gold plus ambiklah dulu...takde contrak pun

    ReplyDelete
  10. prepaid amat trouble..
    baiklah ambik je postpaid tak yah top up from time to time

    ReplyDelete