In the name of ALLAH.. The Most Gracious and Most Merciful

I seek Your refuge from grief and distress, old age and laziness, miserliness and cowardice. I seek Your refuge from the burden of being in debt and from being overcome by men. Aamiin.

Sunday, October 9, 2016

sakit dan bawang. power eh bawang nih!

assalamualaikum w.b.t.


dear diary

yang ni kawan sya share kat facebook. sebab adam tengah flu, sya ingat nak try japgi ni.




kisah the power of bawang merah.


*KES PERTAMA*

Seorangg doktor mengunjungi sebuah keluarga petani dan mendapati keluarga tersebut berada dalam keadaan sihat sedangkan jiran-jiran mereka menderita selsema dan sakit bawaan bakteria yg lain seperti demam, cirit birit, kudis dan lain2.

Doktor bertanya petani bagaimana keluarga tersebut tetap sihat sedangkan jiran2 mereka menderita sakit.

Si isteri petani menjawab mudah aje, letakkan bawang merah yg telah dikupas dalam piring disetiap ruang rumah.

Doktor amat tertarik dan meminta utk melihatnya dibawah mikroskop lalu mendapati virus selsema dan bakteria2 lain dibawang merah tersebut. Bawang merah ini berfungsi menyerap semua virus dan bakteria diruang sekitarnya dan secara tidak langsung dapat mengelakkan keluarga petani dijangkiti penyakit bawaan virus dan bakteria.




*KES KEDUA*

Disebuah kedai gunting rambut yg banyak dikunjungi pelanggan.
Tauke kedai mendapati ramai pekerjanya diserang selsema kerana sesetengah pelanggannya sedang selsema ketika mengunjungi kedainya.

Tauke pun meletakkan semangkuk bawang merah yg telah dikupas di beberapa penjuru kedainya dan hasilnya pekerja2 beliau tidak lagi diserang selsema.

*KES KETIGA*

Seorg yg terkena pneumonia menemukan artikel yg mengatakan utk memotong kedua hujung sebiji bawang kemudian dicucuk dgn garpu pada salah satu hujungnya. Letakkan bawang tersebut disebuah bekas kosong dan tempatkan dibilik pesakit.

Keesokannya didapati bawang merah menjadi hitam kerana kuman2 seakan tertarik padanya. Bawang merah yg berfungsi sebagai magnet yg menarik kuman2 padanya menjadi hitam dan rosak sebaliknya pesakit semakin bertambah baik.

Bawang merah dan bawang putih mempunyai kekuatan antibakteria dan antiseptik yg amat menguntungkan manusia. Bawang merah boleh menjadi amat bermanafaat jika digunakan dgn cara yg betul, sebaliknya ianya amat beracun jika dibiarkan semalaman setelah dikupas. Ini kerana ianya umpama magnet yg menarik kuman hingga boleh menyebabkan jangkitan kuman pada paru2, sakit perut, keracunan makanan, cirit birit dan sebagainya.

peringatan**

bawang yang dah digunakan tak boleh dimasak / dimakan.


ok, harap info nih berguna.

and yang paling penting, harap-harap ustaz adam sihat dari flu. aamiin..
tak suka flu! sobsob

ok bye (dato aliff syukri)



9 comments:

  1. nak try jugak mlm ni, abg adam pun tgh demam ni..siap muntah2 dan berak cair sbb xnak mkn papepun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala syiannye.. 2-2 adam pon x sihat.

      uwaaaa.. try jan. aku bace komen2 pon rmai kate ok. aku yg stress dengar anak demam nih.

      moga cepat sihat both abang adam and baby adam. aamiin

      Delete
    2. aku dah try mlm td, semerbak bau bawang dlm bilik..hehe..pedih hidung rase..siap adam tanye knpe ibu letak bawang?aku ckp nak halau virus!haha..

      abam Adam ok dah sikit, badan dah xpanas..suam2 je =),

      jap nk tnye, bawang tu kne tukar hari2 ke blh pakai 2-3 hari ek?

      Delete
    3. sorry lambat jan. aku busy naw kay office lately. tukar hari2 sbb bawang tu jadik kering kan. bau dah x power

      Delete
  2. SY PERNAH TRY POTONG BAWANG LETAK TEPI2 TINGKAP DLM BILIK, MASYALLAH BAUNYA...MCM BAU BADAN BANGLA BALIK KEJE TAU! PENING. TERUS BUANG.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahahahahahahahahahhahaha. ok, ini klako :D

      Delete
  3. pernh baca jugak..getah bawang pun berguna utk hilngkn ketuat.

    ReplyDelete