In the name of ALLAH.. The Most Gracious and Most Merciful

I seek Your refuge from grief and distress, old age and laziness, miserliness and cowardice. I seek Your refuge from the burden of being in debt and from being overcome by men. Aamiin.

Tuesday, October 16, 2018

Resipi sauteed pea sprouts @ tumis pucuk kacang yang paling simple senang cepat dan sedap

assalamualaikum w.b.t.

harini nak share resipi senang gila. hahaha.
sebab ada yang tak familiar dengan pea sprouts ni, so sya nak share resipi pea sprouts yang senang sungguh la haaaaaii. kira kalau memang nak kejar masa malas nak masak renyah-renyah kat dapur, sila beli pea sprouts ni!
contohi lah saya.
hahahahhahahahaha

pea sprouts ni jenuh sya pikir apa nama melayu dia. rupanya pucuk kacang (translate gitu je ghupe nye. haha). boleh google camne rupa dia. 

ok, so ni dia resipi tumis / goreng pucuk kacang (sauteed pea sprouts)

1. panas kan 3-4 sudu minyak (minyak masak @ minyak olive)
2. masukkan bawang putih. halia, bawang (bawang optional. ikut selera korang la. sya kadang-kadang letak, kadang-kadang tak letak)
4. bile dah naik bau, masukkan sos tiram & pucuk kacang @ pea sprouts.
5. biar dalam 1 minit camtu sampai nampak daun dia layu sikit.
6. siap dah. dah boleh masuk mangkuk.

pea sprouts ni tak sedap kalau overcooked. so jangan goreng sampai layu sangat pulak.



ni masa mula-mula masuk dalam kuali.


ni dah boleh makan dah.



boleh la mix and match dengan pape lauk pon. time dalam gambar ni sya masak tomyam je.
nampak tak dia macam penyeri kat situ. cewahhhh.

pinggan mangkuk ni semua hadiah time kenduri kawen dulu. sampai sekarang guna. sapa la yang bagi haritu eh.. ngeee

ni contoh mix and match dengan lauk sambal ikan cencaru.
sambal ikan cencaru tu sebenarnya ter scroll ig tengok orang update makan sambal cencaru, dah sya pon terjebak sekali. huhu

ok, la. nak share tu je.
sya share recipe yang simple, cepat and confrm jadi je. kot la boleh benefit orang yang macam sya jugak. ngeeee

ok, makan pea sprouts ingat sya tau.
lebiu.

ok bye!

No comments:

Post a Comment