In the name of ALLAH.. The Most Gracious and Most Merciful

I seek Your refuge from grief and distress, old age and laziness, miserliness and cowardice. I seek Your refuge from the burden of being in debt and from being overcome by men. Aamiin.

Wednesday, October 24, 2018

Masak Bayam Brazil @ Brazilian Spinach

Assalamualaikum w.b.t.

nak share pasal sayur. pagi tadi masa sampai office, dari jauh nampak akak-akak tengah bersidang kat tepi mini garden library ni.

tadaaa


mak-mak sungguh lahaiiii aktiviti tu.
pagi-pagi dah meng-harvest hasil mini garden. hahaha.
rupanya tengah pakat ambik hasil pokok bayam brazil.

Sya first time tengok & dengar. mula-mula macam was-was jugak, betul ke boleh makan. sebab pokok dia cantik.
untuk meng-convince-kan diri sendiri, sya google pasal bayam brazil ni.
rupa-rupa nya macam-macam boleh masak. makan gitu buat ulam pon best orang cakap sebab sayur dia rangup crunchy gituu

Sya share some pictures and idea masak bayam brazil sya dapat dari group

1. sup bayam brazil


bayam brazil dengan suhun


sup sayur campur bayam brazil

2. gulai lemak bayam brazil

 ha.. gulai lemak ni memang sya punya forte la. bhahahahhahahahahahahha
angkat bakul. takde lah, sya suka gulai lemak. so selalu la masak.


gulai lemak bayam brazil dengan udang


gulai lemak bayam brazil dan labu

3. tumis bayam brazil


4. bayam brazil goreng belacan


5. bayam brazil goreng tepung

ha yang ni simple tapi mengancam


merembes tengok kan


uuuu dappppp nye...


ok, balik ni nak buat la.


nyesal pulak ambik banyak ni je tadi. adoii

takpe, kite try dulu. kalau paduuuu, esok kita petik lagi.
tak saba!

ok bye.



11 comments:

  1. hahaha...sempat lg ko up kat blg sya..xpe2..klu free kang kite g harvest lg..blh msk mlm ni...dapnye...byk resepi ade tu..blh la try..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh. lambat pickup pasal "unknown" tu. hahahhahhha

      haaaa jom. balik ni saye try, klw best, esok kite turun lagi taw.

      Delete
    2. sape si unknown ni sya..mek deena ke mek zaimah?

      Delete
    3. kak deena. hiks!
      (baru harini reply. sabo je la.. hahaha)

      Delete
  2. bayam brazil goreng belacan tu nampak sedappp..tapi tetibe terbersin sendiri..hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaha. betol. makan tu ok lagi. part masak nye tu, confirm bersin! hahaha

      Delete
  3. bayam ni boleh petik semua daun ke, atau amik pucuknya saja?

    ReplyDelete
  4. Boleh guna semua daun dan dahan untuk dimasak. Takde pembaziran.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Batang dia keras. Saya pun tanam. Tak termakan pulak. Allahu Robbi

      Delete
  5. Wow mcm2 resepi boleh buat.selalu masuk dlm telur dadar je.

    ReplyDelete