In the name of ALLAH.. The Most Gracious and Most Merciful

I seek Your refuge from grief and distress, old age and laziness, miserliness and cowardice. I seek Your refuge from the burden of being in debt and from being overcome by men. Aamiin.

Monday, November 21, 2016

kandungan intipati bajet 2017 bagi penjawat awam

assalamualaikum w.b.t.

dear diary

lama pulak rasa tak update blog.
baru balik bercuti satu family. celebrate birthday ustaz adam sekali. hiks!
nak share sikit kat sini sekali hp tak boleh connect dengan internet.
benci!
takpe la, esok-esok la kita share.

harini sya nak save & share info sikit je.
punca nya sebab semalam dalam kereta sya tanya Z
"kita dapat bonus tak tahun ni?"
Z cakap sejak bila pulak government servants ada bonus?
(gila bosan kan..)

sya baru join government (actually badan berkanun sebenarnya),
and benda paling terasa sekali is part bonus la.
dulu tempat kerja lama dapat la jugak bonus 2 bulan, boleh la nak makan kfc ke apa ke kan kan kan..
now takde bonus. uwaaaaaa

sambung balik**

tak puas hati punya pasal, sya google pasal budget 2017.
betul ke staff government tak dapat bonus?

alang-alang dah jumpa info ni, sya paste kat sini terus la. walaupon cerita dah lama, tapi valid lagi nih.


----------

Kandungan Intipati Bajet 2017 Bagi Penjawat Awam

- Cuti belajar dengan gaji penuh dan biasiswa juga diberi kepada kumpulan pelaksana

Pemberian cuti kuarantin kepada penjawat awam yang anaknya sakit dan perlu dikuaratin menerusi cuti tanpa rekod sebanyak 5 hari

Kemudahan pembiayaan untuk beli komputer diperluaskan meliputi pembelian smartphone. Had pinjaman sehingga RM5,000 setiap 3 tahun.

Kerajaan memutuskan bahawa had pinjaman pembelian motosikal akan dinaikkan dari RM5,000 kepada RM10,000.

Kelayakan pinjaman perumahan dinaikkan dari serendah-rendah RM120,000 kepada RM200,000, pinjaman paling tinggi dari RM600,000 ke RM750,000

Sebanyak 30,000 unit lagi Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia akan disiapkan dengan harga jualan antara RM90,000 hingga ke RM300,000 

Pegawai ‘contract of service & contract for service’ yang akan tamat hujung tahun ini, kerajaan lanjutkan sekurang-kurangnya setahun lagi

Satu lapisan gred baru, gred 56 antara gred 54 & JUSA C diwujudkan bagi pegawai perubatan pakar & pegawai pergigian pakar

Kerajaan ambil keputusan melantik secara kontrak kumpulan pertama graduan perubatan, pergigian & farmasi selewat-lewatnya Disember 2016

Hampir 2,600 doktor yang tidak dapat penempatan housemanship di mana-mana hospital kini boleh jalani housemanship secara kontrak

Tiada pemberian Bonus Penjawat Awam Bonus, bagaimanapun Kerajaan memberikan bayaran khas sebanyak RM500 untuk penjawat awam serta pesara kerajaan sebanyak RM250 yang akan dibayar pada awal Januari 2017 

----------

betul la takde bonus.
uwaaaaaaaaaaaaaaaa

tapi dapat RM500 awal bulan januari nanti.
jadi la..


lepas la makan kfc kan kan..

ok bye (dato aliff syukri)




6 comments:

  1. okla tuu pinazzzz...rm500 tu kalo anak skolah..mcm2 mender ko buleh buat hokeh..kihkihkih

    ReplyDelete
  2. Okay lah tu.. haha. Lepas gak mkn kepci ๐Ÿ˜Š

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. mkn kfc la nnti bile duet masok. bhahahahhahahahahaha

      Delete