In the name of ALLAH.. The Most Gracious and Most Merciful

I seek Your refuge from grief and distress, old age and laziness, miserliness and cowardice. I seek Your refuge from the burden of being in debt and from being overcome by men. Aamiin.

Wednesday, June 8, 2016

cara paling senang & sistematik untuk khatam al-Quran dalam sebulan #ramadhan2016


assalamualaikum w.b.t.


sya percaya mesti ramai yang target nak khatamkan al-quran dalam bulan puasa ni kan.
insyaallah..

sya share tips paling senang. cara kira paling senang. tak payah serabut part maths dia,
banyak benda lain nak serabut lagi.
bulan puasa ni train diri supaya kurangkan meng-serabutkan kepala otak sendiri.

**ok sambung balik**

cara paling senang:

al-Quran ada 30 juzuk.
1 juzuk ada dalam 20 pages.
sebulan puasa ada 30 hari.
so sehari kita kena baca 1 juzuk.

simple!

simple tapi tak senang nak buat kan?
takpe takpe.. sya paham (ecewahh)
lagi pulak bulan puasa ni.
sya sampai tahap tengah doa boleh tertido. lagi haruuuuu

so kita pecah kan 20 pages sehari tu. ni contoh breakdown dia,

lepas subuh - 4 pages
lepas zuhur - 4 pages
lepas asar - 4 pages
lepas maghrib - 4 pages
lepas isya' - 4 pages

so dapat jugak total 1 juzuk sehari.
kan kan kan..
tapi ikut pengalaman la kan.. subuh tu selalu nya macam tersasar sikit. kadang dapat 2 muka surat jek. takpe, kita forward ke isya'. isya' paling free sekali kan? betul tak?

atau pon, kita boleh pecah kan lagi kecik.
contoh nya, before solat baca 2 muka surat, lepas solat baca 2 muka surat.
sama jugak

sebelum subuh - 2 pages, lepas subuh - 2 pages
sebelum zuhur - 2 pages, lepas zuhur - 2 pages
sebelum asar  - 2 pages, lepas asar  - 2 pages
sebelum maghrib - 2 pages, lepas maghrib - 2 pages
sebelum isya'  - 2 pages, lepas isya'  - 2 pages

so macam mana?
boleh tak?
jom cuba!


awak..
al-quran can break hard hearts, and heal broken hearts.
trust me..
kita cuba sama-sama.
bawak anak skali.

moga adam membesar jadi anak soleh, hormat ibu bapa, and berjaya dunia akhirat.
aamiin..

itu je untuk harini.
moga all of us can benefit from this post.
insyaallah.

sya sayang seeemua orang yang baca blog sya nih.
#sumpahtaktipu

ok bye..


4 comments:

  1. Ada lagi satu cara yg sy rasa possible...cara itu ialah dengan join tadarus yg biasanya dianjurkan oleh masjid dan surau2 lepas tarawih..tapi ia memerlukan disiplin sebab kena ikut jadual yg sama setiap malam...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol.

      join tadarus pon bagos. semangat sket bile ramai2

      Delete