In the name of ALLAH.. The Most Gracious and Most Merciful

I seek Your refuge from grief and distress, old age and laziness, miserliness and cowardice. I seek Your refuge from the burden of being in debt and from being overcome by men. Aamiin.

Thursday, March 9, 2017

Filem Jibam (2017)

assalamualaikum w..b.t.

dear diary

------------

Anak Suman...
Jibam, Jibam!
Dengarlah lagu...
Jibam, Jibam!
Kunyanyikan... hanya untukmu...!
Gemuk pendek... mata juling... kepala kecil...
macam babi...
oh! Jibam, Jibam!

------------

siapa ingat cerita jibam?

sya ingat lagi masa kat sekolah, pergi pusat sumber, tetiba terjumpa satu buku


dulu bukan suka sangat baca buku.
lagi-lagi novel.

tapi novel ni something.
rasa macam misteri je jibam ni.
bila baca, daya imaginasi kita macam tiba-tiba je diluar imaginasi.
ntahpape ayat.
hahahhahahahhaa

serious. baca buku ni, rasa macam tengok cerita kat depan mata.
dah la sya memang budak kampung, memang boleh imagine apa yang ujang cuba sampai kan dalam cerita ni.

memang epic la novel nih,
sekarang, novel jibam dah diangkat kepada filem.

jibam the movie 2017













credit: fb Ujang

tak sabar nak tunggu filem jibam keluar.

harap sangat sama macam buku.

teringat one of favourite buku sya - tenggelamnya kapal van der wijck, filem die macam sya expect more. ntah susah nak explain.
ke sebab sya tengok cite tu versi takde subtitle.
sebab tu tak sampai.
hahahahahhahhahahahhahaha

hope untuk filem jibam, boleh deliver la ke-epic-an novel nih.
tak sabar !

boleh tengok teaser untuk filem ni kat youtube.
pelakon die pon best-best.
mukhsin (syafie naswip pon ada)
hahahahahha
lekat nama mukhsin sampai sekarang. sabo je la..
tak sabar (ulang banyak kali)
hiks!

owh lagi 1, nanti kalau tengok filem ni, jangan lupa bawak kuaci taw.
penting ni.
baru boleh menghayati scene jibam dengan kulit kuaci (harap dorang masukkan scene ni dalam filem. huhu)


ok bye (dato aliff syukri)


4 comments:

  1. Pandai edit gambar... cantik... mesti lakonan Jibam mantapkan...

    ReplyDelete
  2. Macam pernah dengar cerita Jibam ni tapi tak ingat sangat..

    ReplyDelete
  3. ko blh geng dengan husband aku sbb suke karya ujang ni

    ReplyDelete
  4. Siqah tak baca novel ni. Menarik nampaknya. Maybe tengok filem je nanti :)

    ReplyDelete