In the name of ALLAH.. The Most Gracious and Most Merciful

I seek Your refuge from grief and distress, old age and laziness, miserliness and cowardice. I seek Your refuge from the burden of being in debt and from being overcome by men. Aamiin.

Tuesday, February 21, 2017

dining in the dark, KL. wajib cuba!

assalamualaikum w.bv.t.

dear diary

harini rasa fresh. sebab baru lepas habis kan 2 cawan coffee.
energy membuak-buak (hyperbola)

so nak update pasal - Dining in the Dark KL.


untuk yang tak tau dining in the dark ni apa, boleh google or refer dekat official website dorang

restaurant ni rated as best restaurant in KL untuk celebration / special occasion dalam tripadvisor.
so kalau korang search dalam tripadvisor, korang akan nampak rating untuk dining in the dark ni yang paling tinggi la.

boleh refer sini untuk check senarai restaurants best kat KL untuk celebrate birthday / anniversary, etc.
kat sana korang boleh baca macam-macam tips and reviews.

ok basically, this is the first restaurant in malaysia dengan konsep makan dalam gelap.
memang gelap betul taw. bukan sikit punya gelap. hehehe

sya cerita sikit la eh supaya korang boleh imagine kat sana macam mana.
dining in the dark ni dekat area bukit bintang.

memang happening la kawasan ni waktu malam kan
boleh waze je. dia dekat kawasan banyak pub / bar. so kena tengok-tengok sikit sebab nanti akan nampak satu sign restaurant ni, dia kat tingkat atas.
gelap macam suspend je masa nak naik tangga ke atas tu.
tapi suspend versi romantik la.. sebab ada lilin kiri kanan.. bunga sekuntum dua.. 
hahahahahahha

masa sampai-sampai je, dorang akan serve kita welcome drinks and main simple game. pakai blindfold, cari clip kertas dalam bekas beras. saja je ni nak bagi warm up sikit before masuk tempat tu.



before masuk tempat makan tu, dorang akan explain kita tentang dining in the dark ni. konsep dia, apa kita akan experience nanti, etc.
then dorang akan confirm /discuss kita punya food restrictions.
kita kena inform food allergy korang, apa yang korang tak boleh makan.
contoh macam, no alcohol, vegetarian ke, no raw meat ke, no seafood ke, no lamb / beef ke, kena specify semua.


lepas tu kat dalam ni tak boleh bawak masuk handphone. jam pon tak boleh. so semua barang ni kena simpan dalam locker.

then  dorang akan introduce staff yang akan attend to and guide kita masa kat dalam. so staff yang attend to all guest kat dalam tu adalah orang-orang yang visually impaired taw. yang ni serious kagum. huhu.

punya gelap kat dalam tu, nak masuk kena pegang bahu waiter / staff, dia akan guide kita ke seat. sampai kat seat, then dorang akan explain sudu kat mana, tissue kat mana, semua lah setting table kita tu. sambil dia cakap tu, kita meraba-raba la based on description dia. staff yang guide kitorang haritu was Radha. Memang baik, and sangat la soft spoken.

ni picture dari google. so kena pegang bahu partner kita. kalau korang datang in group, setting camni la.
ok, bila dah kat dalam, confirm la excited nak makan kan.


first, dia serve appetizer, time ni la start cabaran pertama where korang kena raba-raba sikit, makan slow-slow and cuba teka apa yang korang makan. later dia akan suruh kita guess ingredients dalam makanan tu.

then followed by soup, main course, sampai la ke dessert. dorang akan serve satu-satu, and bila kita dah habis makan, dorang akan tanya how's the food, and teka apa yang kita makan.

overall, makanan dia biasa je pada sya. untuk kos yang kita bayar, boleh makan lagi sedap dekat fine dining / fancy restaurants lain.


tapi kena faham konsep restaurant ni.
dia nak kita guna kita punya sense of taste and rasa betul-betul ingredients dalam makanan kita.
so memang ada certain dishes tu, memang menonjol naww la rasa dia.
contoh cam dessert ada tamarind, urghhhh masamm terok! 
macam sya cakap, dia nak kita rasa makanan tu. so memang macam-macam rasa la.
hahahhahaha

makanan dia pon pelbagai contoh macam appetizer je comes in 4 different makanan, serve dalam bowl kecik-kecil. 4 makan berbeza, ko explore la satu-satu. tu baru appetizers.
belum yang lain-lain lagi. hahahahhaha

so dalam banyak-banyak tu mungkin ada satu or dua dishes yang tak kena dengan tekak kita sikit la. hehehe

BUT most important, experience kat dalam tu memang priceless.

this is definitely a must try kalau korang tak pernah been to any restaurant berkonsep macam ni.

kitorang spend dalam sejam setengah dalam tu but tak perasan pon sebab rasa macam cepat gila. lepas tu since dalam tu no handphone at all, sejam setengah tu memang korang akan mengadap je la partner korang. kitorang masa kat dalam tu, gelak je memanjang. lepas tu dok meraba-raba dalam gelap. hahahaha. kelakar gila bila ingat. eh, bukan raba tak semenggah macam ahli wechat tu, ni meraba tangan sebab nak pass air la, nak past makanan yang kita tak suka la.
macam sya, sya tak suka salmon. so dish yang ada salmon, meraba nak pass kat Z. hahahhahaa. 
tu belom kalau nak paww air ke apa ke. serious kelakar.
hahahahhaaha

memang best la experience time tu.
#sumpahbest

last sekali bila dah keluar, dorang akan bagi kita card comel ala-ala cert nih. hehe

so, siapa yang tak pernah try, or yang tengah cari restaurant best kat area KL untuk any occasion / celebration macam birthday ke, anniversary ke, farewell ke, nak treat special dinner untuk partner korang, boleh la datang ke dining in the dark, bukit bintang, KL.

korang jugak boleh buat surprise untuk pasangan korang contoh macam nak celebrate or buat surprise birthday / anniversary, etc. sebab lepas makan kat dalam tu nanti, masa keluar, staff akan tolong buat surprise and bawak kita ke alfresco (ada satu area kat balkoni). kat situ nanti boleh la sambung celebrate birthday / anniversary, etc. sambil makan kek.
best :)


ok bye (dato aliff syukri)



9 comments:

  1. Banyak kos nak operate restoren cam ni, so harga mesti tinggi sikit kan... tapi kalau servis terbaik, puas hati so tak da masalah dengan harga kan...

    ReplyDelete
  2. bagusnya konsep friendly..kalau bawak phone konfim x bebual dgn org keliling buat hal sendiri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. kan.. nk blind date pon boleh kat sini :)

      Delete
  3. Pergh... macam suspen je makan dalam gelap.. takut pun ada. Hahahaha.. bash tak berapa suka gelap2. Sebab tu kut. Hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. then you should try bash. conquer your fear. hiks ;)

      Delete
  4. Replies
    1. nak makan hari2 pon boleh sbnrnye yui kalau ade bajet lebih :D

      Delete
  5. wah menarik ni.. :D nak trylah nanti

    www.neezalife.com

    ReplyDelete