In the name of ALLAH.. The Most Gracious and Most Merciful

I seek Your refuge from grief and distress, old age and laziness, miserliness and cowardice. I seek Your refuge from the burden of being in debt and from being overcome by men. Aamiin.

Thursday, July 14, 2016

bila dah jadi mak

assalamualaikum w.b.t.

dear diary

**entry ni sensitip sikit. sya standby tissue. huhu**

sya berkawan dengan Z dari zaman sya study dekat matrix.
dah lebih 11 tahun kot kitorang berkawan.
bila dah serious, kitorang then started to talk about future. standard la kan..
discuss pasal kahwin, kerja, and ter-advance sikit, pasal anak.
(gedik pulak rasa. hahahaha)

Sya bagitau Z (many times jugak la), kalau kahwin, dapat anak first - lelaki, sya nak hantar anak sya belajar agama.
hantar sekolah pondok dari kecik, etc.
sya cakap kat Z, adam jangan kerja cikgu ke, doctor ke apa,
adam jadi ustaz. adam jadi imam.
tak pun adam jadi ajk masjid @ surau. full time.
hehehehehehehe

now that kitorang dah kahwin, dah ada adam, sya ada jugak tanya orang.
yang sya cakap-cakap sembang-sembang dengan Z tu,
jatuh hukum wajib ke?
means sya memang kena hantar adam ke sekolah pondok eh?
(adam baru berapa bulan sya dah pikir pasal sekolah. hahahahhaha)

**nanti nak check dengan ustaz. insyaallah**

tapi memang standard bila dah jadi mak-mak nih, bila sya attend any ceramah by PU (pencetus ummah) or imam muda or ustaz-ustaz muda ni, sya mula la imagine adam bila dah besar, dah bujang, adam jadi camtu.

"Ustaz Adam"
"PU Adam"
"Imam Muda Adam"

eh. cool kan?
hehehehehehe

siapa tengok Qari junior kat tv3?
kagom kan?

rindunya kat adam..

sya nak share doa-doa and amalan basic untuk anak kita. insyaallah..
source: google







semoga adam sentiasa dilindungi, membesar jadi anak taat, soleh,
berjaya dunia & akhirat.
aamiin..





6 comments:

  1. Rasanya bukan sya je kut.. Semua mak pun mesti akan bayangkan anak jadi macamni macamtu.. hahah. Saya sendiri pun walaupun belum keluar lagi ni dah fikirkan macam-macam. Thanks for sharing doa-doa tu semua ๐Ÿ˜Š

    ReplyDelete
  2. amin...insha Allah, rase xjatuh wajib kot sbb bukan nazar..means "aku bernazar jika aku dapat anak nanti, nak hantar sekolah pondok"..yg ni baru kire wajib hantar kot..sbb ko berangan2 je kan...tak salah..hehe, pape pn nanti dah dapat info dgn ustaz, share ek. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. parents aku pn kate gitu. nanti nk tnye ustaz basir lah. hehehehehehe.

      ustaz basir rajin reply wsap taw. rindu pulak nk makan nasik arab umah ustaz. ko xnak trun melawat ke jan? dah la ustaz basir bagi kite dua arab A+ tiap2 sem. rindunye duduk depan skali. hahahahahahahaha.

      Delete
    2. rinduuu sangatttt kt ustaz basir, comel gile ble die senyum (tu sebab duk depan nk tgk die senyum haha)die kt kedah lg ke?...aku gelak sorang2 bab dapat A+ arab tu depan pc nih, seb xde student..haha,gigih kot nasyid bahase arab!!!agak2 ustaz simpan x video kite nasyid tu??

      Delete
  3. saila amalkan doa anak ketika tidur lps tu pesan macam2 mmg mujarab :)

    ReplyDelete