In the name of ALLAH.. The Most Gracious and Most Merciful

I seek Your refuge from grief and distress, old age and laziness, miserliness and cowardice. I seek Your refuge from the burden of being in debt and from being overcome by men. Aamiin.

Monday, December 10, 2012

Cheapest Wedding Centerpiece

Dear Diary

OK, tight budget cannot stop me from verrangan tentang wedding dream ye (masih ada dream??).

One of “wajib ada” for my wedding is centerpiece. I love centerpiece! Sebab tu masa Engagement yang simple aritu pon ada centerpiece jugak!

So, eventhough I’m on extremely (super-duper) tight budget, tapi centerpiece wajib ada! So after berfikir, visited other blogs, wedding websites, etc. finally I found jugak SEVERAL cheap alternatives. How?? To get the cheapest (or even free) centerpiece in village town. Hehehe.

Mari tengok some of the ideas...


1. Tree, sticks @ Ranting kayu


Ni rasa nya bukan idea baru. Kat Negara omputih da ramai yang pakai. Sangat senang nak dapat especially untuk gadis luar bandar macam Sya! Hehe.
Kos untuk ranting kayu-free, tapi glass tu.. Cheapest pon RM5 I think.. Iskk2..

2. Can / tin terbuang

Idea ni just memerlukan tin-tin kosong termasuk tin susu, tin nestum, or pape tin la. Tapi NOT cost effective-la! Why?? Sebab tin memang free, tapi still kena keluar budget untuk beli fresh flower. Tak kan nak letak bunga raya pulak kan? Patriotikk la sangat! Huhu



Alternative lain-paper wheel. Murah ker???


3. Tissue / Paper flower


Nih pon murah! But untuk Sya, consider as NOT APPLICABLE. Reason? Sebab tak pandai nak buat. da download banyak tutorial, macam-macam version, still tak taw nak buat camne.. Huhu


4. Rock / Stone @ Batu


Ni pon best jugak! Bukan lagi murah, free lagik. Boleh kutip sendiri jek. Pastu conteng-conteng la nama pengantin ke, ucapan ker, pape la..


Tak pon, campak je batu-batu tu atas meja sudaaahhh..


5. Wood branch or apa-apa yang berasaskan kayu


Nih pon boleh dapat easily kat kampung Sya. Tapi kena gigih sikit la sebab nak tebang pokok, pastu kering kan, etc.. macam MALAS jek! Hahaha

p/s : Now, everything must come with the word "cheap", "cheaper" or "cheapest"!

22 comments:

  1. wah..bestlah!! fana pun tgh search2 centerpices nih..huhu :p

    thanks dear :)

    ReplyDelete
  2. nasib baik katering dah siapkan so lega =)

    ReplyDelete
  3. memang best buat semua benda ni tapi kan kalau org tua dia kata senakkan atas meja je. haih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betoL! before event start maybe nmpk cantik, tp time2 kemuncak tu mesti da ghope ape da kan..hoho

      Delete
  4. huhu paling best cpiece batu tu..mmg cheaper cheaper gile..so sya, gigihkan diri cari batu cantik2..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg gigih. psni xtvt ujung minggu is mandi sungai! hoo..gigih!!

      Delete
  5. ok la tu! kalau centerpiece mahal2 pun buat apa, firstly u as the bride pun takkan tengok pun, then after 4 hours of the majlis, centerpiece tu entah2 buang2 je, atau orang akan ambik. trust me, not worth spending alot on this. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betoL! motif actuaLLy just nk nmpk cantik in pics (tu pon kalaw photographer amik La.adoyai)

      Delete
  6. Wahh...menarik idea2 sya.Tapi sha tataw rajin ke nk buat.Hehe.Plus mak mesti ckp xyahla buat.Huhuh.Idea batu tu nampak menarik tapi takut jgk dengan penerimaan org2 veteran ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betoL.kang ade Lak adegan baLing2 batu dLm kenduri.whoaaa...seram puLak rs!

      Delete
  7. siyes mesti cantik...tin senang cari nona pun diy guna tin, penat wooo nk suruh en.abg minum susu sb nk kumpul tin pnya psl haha, klu botol pun ok, gelas kt dapor byk pun boleh guna, tapi klu kayu nak kena keje keras g potong kayu plk....

    ReplyDelete
    Replies
    1. nona creative xpe La..bg ape pon mesti jadik cantik punye.. =)

      Delete
    2. Nak bagi hadiah ni..nak tak? ok, klu sya nak tin centerpice, nona boleh design kan, FREE...

      mcm nona diy tu, ikut theme color sya...nti inform nona brape keping nak utk balut tin can tu..ok pasni sya g cari tin, g selongkar kedai mamak hahaha

      Tawaran hebat Megasale dari pink&blue ni...nak ke tak nak?...nti email nona@salam.uitm.edu.my

      Delete
    3. ye ker??whoaa...pengsan! OK2! psni Sya kumpoL tin..pg ptg siang maLam carik tin! yeay!

      Delete
  8. menarik sangat2..lagi2 yng dalam tin tu..tak tahu la napa terpikat..hehe..

    eh, sya, sy memang dah follow sini lama dah..
    *bila sebut sya, terasa sebut nama sendiri..sebab nma sy syamimi..hehehe...then sya pggil dgn en.tunang..hihik

    ReplyDelete
  9. saila gun atin je..huhu..comel2 pic yg awk share ni..kalau boleh bt lagi majlis kawen,mmg sy nak byk kan centerpieces..huhuhu!

    ReplyDelete
  10. simple je..bunga gan pasu..tp okey la kn dr xde?? heheh nurul izzah catering... =)

    ReplyDelete
  11. comey jeee yang kayu tuhh! seriusss len dari yang lain!

    ReplyDelete