assalamualaikum w.b.t.
dear diary
harini sya nak share satu recipe kek simple tapi dekat dihati. ecewah
resipi kek batik.
yeayyyy! (kite pulak terlebih happy. hehe)
ni baru buat last week. tak sampai bapa hari dah licin.
yang bedal sya dengan Z.
ustaz adam dia tak layan. dia layan secret recipe je.
bhahahahahahahahaha
ok, ni recipe kek batik paling simple, cepat and confirm jadi dengan sedap nya. hiks!
--------------
bahan-bahan
1 pack biskut marie (patah kan. sya patah 4)
1 packet milo (dalam 200 gram. lebih sikit pon takpe)
1 ketul butter yang kecik tu (250 gram)
1/2 tin susu pekat
serbuk koko (dalam 2-3 sudu. ni optional. kalau ada, cantik sikit kejadian kek batik tu. kalau tak dia macam malap sendu sikit warna dia. tapi ikot la..)
telur 2-3 biji (optional. tak nak letak pon takpe. tapi kalau letak, dia gebuuuu sikit)
------------------------------
cara-cara
panas kan butter sampai cair (api slow)
masukkan je semua bahan kecuali biskut marie dalam kuali.
kacau jangan berenti. kalau lenguh, tukar tangan.
kacau sampai keluar bubble blup blup blup tu (maksud nya dah masak la)
masukkan biscuit marie. kacau / gaul sekata.
masukkan dalam bekas. tekan-tekan supaya dia jadi padat.
tunggu sejuk sikit, then masuk dalam fridge.
lepas tu potong, serve.
--------------
part potong dengan serve ni sya fail sikit.
yeayyyy! (kite pulak terlebih happy. hehe)
ni baru buat last week. tak sampai bapa hari dah licin.
yang bedal sya dengan Z.
ustaz adam dia tak layan. dia layan secret recipe je.
bhahahahahahahahaha
ok, ni recipe kek batik paling simple, cepat and confirm jadi dengan sedap nya. hiks!
--------------
bahan-bahan
1 pack biskut marie (patah kan. sya patah 4)
1 packet milo (dalam 200 gram. lebih sikit pon takpe)
1 ketul butter yang kecik tu (250 gram)
1/2 tin susu pekat
serbuk koko (dalam 2-3 sudu. ni optional. kalau ada, cantik sikit kejadian kek batik tu. kalau tak dia macam malap sendu sikit warna dia. tapi ikot la..)
telur 2-3 biji (optional. tak nak letak pon takpe. tapi kalau letak, dia gebuuuu sikit)
------------------------------
cara-cara
panas kan butter sampai cair (api slow)
masukkan je semua bahan kecuali biskut marie dalam kuali.
kacau jangan berenti. kalau lenguh, tukar tangan.
kacau sampai keluar bubble blup blup blup tu (maksud nya dah masak la)
masukkan biscuit marie. kacau / gaul sekata.
masukkan dalam bekas. tekan-tekan supaya dia jadi padat.
tunggu sejuk sikit, then masuk dalam fridge.
lepas tu potong, serve.
--------------
part potong dengan serve ni sya fail sikit.
rupa kek batik kitorang.
senget-senget sya potong. biar la.. janji rasa bau dan warna tu maintain. hehe
#serioussedap..
tu je untuk harini. jom sambung buat kerja!
ok bye (dato aliff syukri)
nampak sedap tu, boleh cuba nanti dah lama akak tak buat ni
ReplyDeleteWahh..sedap je nampak
ReplyDeleteFavourite Siqah!! Dan ini sajalah dessert yang Siqah tahu buat. Paling senang dan cepat siap. Hehe
ReplyDeleteBagus resepi sya ni, detail... hahahah. Bash kasi resepi macam pandai-pandai kau la nak hidup.. hahahha. Tapi bab telur tu nak letak time bila, sya?
ReplyDeleteNyum nyum...saya suka buat kek ni sebab yaya suka makan kek ni
ReplyDeleteHahaha