In the name of ALLAH.. The Most Gracious and Most Merciful

I seek Your refuge from grief and distress, old age and laziness, miserliness and cowardice. I seek Your refuge from the burden of being in debt and from being overcome by men. Aamiin.

Wednesday, May 8, 2019

Resipi Leek tumis bersama udang @ Stir fry leek with prawns

assalamualaikum w.b.t.

selamat berpuasa korangggggggg!!!!

harini nak share satu resipi simple tapi sedap gile. serious tak tipu.
resipi leek tumis bersama udang.
omputih panggil stir-fry leek with prawns.

sayur leek ni memang favourite sya. dulu zaman tak kawen lagi, mak selalu masak sayur ni. bila dah kawen ni, ntah.. macam susah pulak nak jumpa sayur leek ni. kalau ada pun macam tak fresh sangat. ke perasaan sya je? ke saye homesick sebenarnya. sobsob..

ok2. sambung balik. resipi ni simple gile. macam tumis sayur biasa je.

-------------
bahan-bahan

- sayur leek
- udang
- bawang besar
- bawang putih
- halia
- sos tiram
- lada sulah & minyak bijan (optional. sya kadang tak letak pun. suka simple lagi)


cara-cara

- tumis bawang besar, bawang putih & halia
- masukkan udang. kacau sapai kulit udang tu merah-merah pink gitu.
- masukkan sos tiram.
- masukkan leek. letak air sikit.
- perasakan dengan garam, lada sulah/minyak bijan (optional).
kalau nak letak secukup rasa ke seindah rasa ke, ikut la..
- bila nampak leek tu dah layu sikit, boleh la dihidang
 siappp!
 -------------

camne rupa sayur leek ni bila dah masak?

tadaaaaaaaaaaa...
 

sedaaaappp. sumpah tak tipu!

boleh la try untuk menu berbuka nanti taw.

ok, tu je untuk harini.
saja share menu simple sebab sya pun kadang-kadang blurrr apa menu berbuka nanti.
so saja share idea kat sini.

selamat berpuasa.
okbye!
 


1 comment:

  1. wooowwwww....ni saka memasak apa yg dah masuk dlm pinas tong teng ni..rajin dia kalah kak anne..bhahahaha

    ReplyDelete