assalamualaikum w.b.t.
dear diary
sya tak tau la sya sorang je ke yang ada masalah ni or ada lagi geng-geng yang lain.
sya suka masak.
ok tipu.
sya suka makan. so nak makan kena la masak.
tapi kalau masak tu, kadang-kadang lebih sejam kot.
Z kadang-kadang sampai tertido kot nak tunggu sya siap masak.
tadi terjumpa tips ni kat facebook, so sya share kat sini. boleh kita benefit sama-sama from this tips.
-------------
nak share cara shortcut nak masak for working mummies...
Frozen pastes homemade
Sambal tumis paste
Asam pedas paste
Vegetarian sambal paste
Base paste (utk tumis sayur/masak kicap)
Spicy tumis (utk sayur kekacang)
Masak lemak paste
Jimat masa di dapur.
Balik keje takyah nak potong bawang etc...
Just defrost paste - tumis - tambah relevant items - siap.
sumber : facebook page
-------------
so boleh la kita berfood-prep balik nanti.
ayuh!
ok bye (dato aliff syukri)
Banyaknya paste! Hehe.
ReplyDeleteKita sama orked! Suka makan dan sukaaaa masak. Hahaha. Siqah jarang juga masak nanye, kalau weekday biasa tak masak, weekend jela masak pun itupun kalau tak keluar. Hee.
Siqah tak buat paste camni.. Masak untuk 2 orang je.. Takdelah banyak nak guna.. Hehe..
sya pon masak untuk 2 org siqah. tp portion die macam 4-5 org punye makan. hahahahahha
Deleteyayyyy..nice tips sya! saila pun buat mcm ni..buat segala paste utk menumis..mcm kedai makan tomyam dah hehe
ReplyDeleteeh macam boleh dipraktik kan je. nak cuba jugakla...
ReplyDelete